Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 250 anställda, varav många med en internationell bakgrund. Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens tillblivelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information se: www.geo.uu.se.

Hur magmapulser bidrar till att skapa malm och hydrotermala system. Insikten att magmakammare bildas genom en ansamling av mindre magmamängder, så kallade magmapulser, under lång tid leder till frågor kring transporten av värme och magmatiska vätskor och ämnen. Kunskapen om hur magmapulser påverkar transporten av värme och magmatiska ämnen är nyckeln för att kunna förbättra vår kunskap om hur hydrotermala system och malmförekomster bildas, vilket är viktigt för produktionen av geotermisk energi och hållbar utvinning av mineralresurser (t.ex. ädelmetaller och sällsynta jordartsmetaller).

Doktorandprojektet är finansierat av Vetenskapsrådet och sker i samarbete mellan Uppsala universitet, Stockholms universitet, University of Aberdeen och det Isländska Naturhistoriska Institutet.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Doktorandprojektet bygger på fältarbete på Salufrudalur plutonen på Island, som är ett exempel på en stelnad magmakammare som bildades av flera magmapulser. Doktoranden kommer att kombinera metoder från strukturgeologi, magmatisk och malmgeokemi och reservoarmodellering för att mäta och beskriva magmapulsers storlek, volym, form och mekanismer, samt hur värme och magmatiska ämnen transporteras inom och i närheten av magmakammare. Projektets resultat kommer inte bara förklara hur magmapulser bidrar till transport av värme och magmatiska vätskor och ämnen utan även på sikt bidra till att förbättra explorering för geotermisk energi och mineralresurser.

I arbetet kommer det att ingå resor utomlands för längre uppehåll i fält på Island och i Aberdeen och andra laboratorier samt kortare uppehåll för konferenser och samarbetsmöten.

Kvalifikationskrav: Vi söker en mycket motiverad kandidat med masterexamen eller motsvarande utbildning inom geovetenskaper eller liknande ämne (minimum 4 år universitetsutbildning, varav ett år på avancerad nivå). Erfarenhet av strukturgeologiskt fältarbete i fjällen samt en eller flera av dem följande metoder är nödvändiga: anisotropi av magmatisk susceptibilitet, kartering och analys av sprickor, magmatisk geokemi, analys av omvandling och åderbildning i magmatiska bergarter, beskrivning av sprick-kontrollerade reservoarer, vätskeinslutningar, malmpetrologi, 3D strukturgeologisk modellering. Kandidaten förväntas ha bra förmåga att kommunicera skriftligt och muntligt på engelska, arbeta självständigt och i en internationell forskningsmiljö med forskare av olika bakgrund.
Körkort (B) är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Erfarenhet som assistent i undervisning, intresse och erfarenhet av vetenskapskommunikation samt kunskap om till exempel magmatiska intrusioner, fotogrammetri eller mikrostrukturer.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett brev om två A4-sidor där den sökande beskriver sina forskningsintressen samt en motivering till varför tjänsten söks. Mer specifikt ska brevet innehålla en beskrivning av hur sökandes forskningsintressen relaterar till doktorandprojektet och hur sökandes kvalifikationer motsvarar kvalifikationskraven för den utlysta tjänsten. Ansökan ska dessutom innehålla CV, vidimerade kopior av examensbevis och betyg samt kontaktuppgifter till referenspersoner. Examensarbete och rekommendationsbrev kan också bifogas om de finns tillgängliga.

Doktorandstudierna är normalt upp till fyra år. Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen forskarutbildning. Övrig tjänstgöring vid institutionen, som avser utbildning och administrativt arbete kan ingå inom ramen för anställningen (max 20 %). För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till forskarutbildning, där graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen är avgörande. 

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-02-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl. HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Steffi Burchardt, tel. +46(0)18 4712568, e-post steffi.burchardt@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 8 januari 2021, UFV-PA 2020/4346.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/4346
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-11-20
Sista ansökningsdag 2021-01-08

Tillbaka till lediga jobb