Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste, med cirka 200 anställda. Vår forskning sträcker sig från jordens kärna till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling under flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. 

Geofysikprogrammet: Seismiska metoder erbjuder högupplösta bilder av Jordens inre. Insamlade data innehåller geometrisk information om geologiska strukturer och om fysikaliska egenskaper hos materialet som de seismiska vågorna färdas igenom. Geofysikprogrammet driver för närvarande projekt med studier av storskaliga strukturer i Baltiska Skölden, mineralprospektering och geologisk modellering av viktiga mineralbälten, geologisk lagring av CO2, lokalisering och övervakning av platser för kärnbränsleförvar, georisker samt utveckling av elektromagnetiska instrument för ytnära och djupa studier. Nuvarande och framtida forskningsområden fokuserar på

  1. undersökning och tolkning av storskaliga geologiska strukturer med hjälp av seismiska och magnetotelluriska data baserade på konventionella och mer avancerade processerings- och modelleringsmetoder,
  2. övervakning av koldioxid som återförts till berget,
  3. utveckling av nya processerings- och modelleringsmetoder för kristallina miljöer,
  4. multidisciplinära ytnära studier i urbana och bullriga områden,
  5. studier av fysikaliska egenskaper samt borrhålsgeofysik och
  6. integrering av resultaten från fältundersökningar med andra geofysiska och geologiska data.

Geofysikprogrammet förfogar över ett modernt 800-kanals seismiskt datainsamlingssystem, en egenutvecklad landstreamer (100 kanaler med 3 komponent) och modern mjukvara för databehandling. Programmet har också en modern utrustning för borrhålsloggning. 

Arbetsuppgifter:

Doktoranden kommer att bedriva forskning inom utveckling av seismiska metoder, både med data insamling och processering. Fokus kommer vara på grundvatten prospektering och geotekniska undersökningar. Kandidaten kommer forska inom befintliga och nya projekt som är finansierade av forskningsorganisationer och industrin. Kandidaten kommer därför arbeta nära med andra forskare och doktorander inom deras projekt.   

Kvalifikationskrav:

Vi söker en kandidat med ett starkt intresse för forskning som har en avklarad magister/master- eller ingenjörsutbildning, eller likvärdigt, inom geofysik, fysik, geovetenskap eller liknande områden (formellt krävs fyra år av universitetsstudier inklusive minst ett år på avancerad nivå). Vana att arbeta i Linux/Unix och kunskaper inom programmering är nödvändigt. Bra muntlig och skriftlig färdighet i engelska krävs. I projektet ingår fältarbete och kandidaten kommer att spendera mycket tid utomhus för datainsamling; körkort krävs.

Önskvärt/meriterande i övrigt:

Erfarenhet av programvaror som GMT, Seismic Unix och shell scripts är meriterande.

Ansökan skall innehålla CV och meritförteckning (inkl. vidimerade kopior av examensbevis och lista över kurser med betyg) samt ett personligt brev (max 2 sidor) som beskriver dig och dina relevanta erfarenheter. Ansökan ska också innehålla en sammanfattning av ditt examensarbete och eventuella publikationer, samt referenser till två personer som kan styrka sökandes kvalifikationer. I ditt följebrev specifikt förklara hur mycket seismiska databehandling kunskap du har.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/. Du kan läsa mer om att vara doktorand på TekNat utbildning på forskarnivå.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-02-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Ayse Kaslilar tel. +46(0)18-471 3322, e-mail: ayse.kaslilar@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 21 december 2020, UFV-PA 2020/4351.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/4351
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-11-20
Sista ansökningsdag 2020-12-21

Tillbaka till lediga jobb