Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se.

Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet söker en forskare i fysik som ska arbeta med in-situ karaktärisering av ultra-tunna skiktsystem som är av relevans för elektronik, sensorer och beläggningar, främst övergångsmetalloxider och -nitrider. Förändringar av egenskaper som är väsentlig för materialets prestanda som kristallinitet och kemisk sammansättning ska studeras när systemen uppvärms eller utsätts för andra stimuli. Undersökningar ska i första hand utföras med en unik icke-förstörande jonstrålebaserad instrument – TOF-MEIS och i andra hand använder jonstrålar inom MeV energiområdet. Projektet kommer att fokuserar på deponering av ultra-tunna filmer, karaktärisering av tunnfilmsystem, metodutveckling inom jonspridning och utveckling av analysmetoderna men har också ett inslag av forskning inom fundamental jon-material växelverkan.

Vid tandemlaboratoriet inom Uppsala universitet, där det experimentella arbetet kommer att utföras, finns vid sidan av det redan nämnda MEIS-systemet även två tandemacceleratorer (en 5MV pelletron och en 170kV s.k. MICADAS) och ett system för lågenergijonspridning som bl.a. används för materialkaraktärisering. Den sökande förväntas även medverka i tvärvetenskapliga projekt inom materialforskningen som också använder sig av MeV-joner vid pelletronmaskinen.

Handledning av studentprojekt kan ingå som arbetsuppgift.

Kvalifikationskrav: För tjänsten som forskare är avlagt doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Väldokumenterad erfarenhet med jonstrålar inom materialvetenskap, fundamental forskning eller materialmodifiering är ett krav. Bra kunskap om växelverkan emellan joner och fasta material erfordras. Erfarenhet inom tunnfilmsteknologi anses som meriterande.

Anställningen som forskare omfattar 1 år.

Ansökan ska innehålla ett brev som beskriver den sökande samt dennes kvalifikationer och intressen. Det ska innehålla ett CV, kopior på relevanta betyg, kontaktinformation till två oberoende referenspersoner, samt en lista över den sökandes forskningsartiklar. Personliga förhållanden som kan vara relevanta för bedömningen, t.ex. föräldraledighet, bör nämnas i den sökandes CV.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2021-01-15 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2022-01-14.

Anställningens omfattning: 100%.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Daniel Primetzhofer, Telefon: 018-471 3040, daniel.primetzhofer@physics.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 11 december 2020, UFV-PA 2020/4283.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20210115
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/4283
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-11-19
Sista ansökningsdag 2020-12-11

Tillbaka till lediga jobb