Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda. Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. 

Geofysikenheten vid institutionen för geovetenskaper består idag av ca 50 personer, varav ca. 20 doktorander. Idag driver enheten forskningsprojekt som berör den Baltiska sköldens storskaliga struktur, urban geofysik, innovativa metoder (mjukvara och hårdvara) för djup mineralprospektering, geologisk lagring, vetenskaplig borrning, jordbävningsseismologi, utveckling av instrument, mjukvara för databearbetning och numerisk modellering av elektormagnetiska och seismiska data för ytnära och djupa strukturer. Enheten har ett 800-kanalers (kabel och 1c/3c trådlöst) seismiskt insamlingssystem, en modern 120-3C seismisk landstreamer, och utvecklar och tillämpar moderna bearbetnings och visualiseringsalgoritmer. Dessutom äger enheten mycket annan geofysikalisk utrusning, inklusive elektromagnetisk utrustning (t. ex. 11 magnetotelluriska stationer), modern borrhålsloggningsutrustning, gravimetrar, m.m. Enheten driver också det svenska seismiska nätverket (SNSN) som består av ca 70 permanenta bredbandiga stationer, och har omfattande utrustning för passiva seismiska fältstudier. 

Arbetsuppgifter: Doktorandens uppgifter kommer bestå av forskning inom en serie planerade projekt både i och utanför Sverige. Dessa projekt är sponsrade av både industri och forskningsorganisationer. En viktig komponent i det projektet är reflektion av seismisk analys i megastäder för att minska risken för geologiska risker och omgivande bergrundsstrukturer, data processering samt utveckling av utrustning för datainsamling (källor och mottagare). Doktoranden kommer arbeta i ett team av experter från olika länder. I förlängningen väntas även doktoranden arbeta med flerkomponents seismiskt data från ytnära geologiska strukturer.

Kvalifikationskrav: Vi söker en kandidat med stort intresse för forskning som innehar akademisk magister/master- eller ingenjörsexamen, eller motsvarande inom geofysik, geologi, fysik, geovetenskap eller liknande (formellt krävs fyra år av universitetsstudier varav minst ett år på avancerad nivå). Den sökande skall kunna tala och skriva på engelska på avancerad nivå.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Erfarenhet av seismiskt fältarbete, seismisk dataprocessering, programmering samt Linux/Unix erfarenhet är viktigt och kommer anses meriterande. Körkort är meriterande. Eftersom arbetet delvis består av arbete i fält skall den sökande vara villig att arbeta utomhus periodvis med datainsamling själv eller tillsammans med andra. Körkort anses meriterande. En fulltidsanställning är på fyra år och kan inkludera upp till 20% av assisterande inom forskning, fältarbete och utbildning.

Information om forskarutbildning finns på webbplatsen för Naturvetenskapliga fakulteten.

Ansökan: Ansökan skall innehålla CV och meritförteckning (inkl. vidimerade kopior av examensbevis och lista över kurser med betyg) samt ett personligt brev (max 2 sidor) som beskriver dig och dina relevanta erfarenheter. Ansökan ska också innehålla en sammanfattning av ditt examensarbete och eventuella publikationer, samt referenser till två personer som kan styrka sökandes kvalifikationer.  Specificera i ditt personliga brev hur mycket kunskap du har i seismiska databehandling.

För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till forskarutbildning, där graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen är avgörande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-02-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Alireza Malehmir, professor. Tel. 018-471 2335, e-post: alireza.malehmir@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 21 december 2020, UFV-PA 2020/4211.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-02-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/4211
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-11-20
Sista ansökningsdag 2020-12-21

Tillbaka till lediga jobb