Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner. Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem. Idag har vi ca 230 anställda från mer än 30 länder.

Enheten för Vindenergi på Campus Gotland bedriver tvärvetenskaplig verksamhet inom planering, projektering och optimering av vindkraft och hållbar energiomställning. Verksamheten består av undervisning, forskning och samverkansprojekt. Utbildningen består av undervisning på campus och distans på grundläggande och avancerad nivå inom vindkraftprojektering och hållbar energiomställning. Inom forskningen har vi en gedigen bredd och samverkar både nationellt och internationellt. Idag omfattar verksamheten ca 20 personer med teknisk, natur- och samhällsvetenskaplig kompetens. Anställningen avser att stärka verksamhetens utveckling. 

Doktorandtjänst med fokus på policy- och acceptansfrågor relaterade till system för negativa utsläpp av klimatgaser inom jordbrukssektorn

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Doktorandprojektet ska utforska förutsättningarna för användning av olika typer av system för energieffektiv insamling av koldioxid och metan direkt från luft inom jordbrukssektorn, för att därmed bidra till så kallade negativa utsläpp av klimatgaser. Projektet är en del av Energimyndighetens satsning på forskarskolor inom energisystem och genomförs i samarbete mellan tre doktorander (på SLU, KTH resp Uppsala universitet Campus Gotland) med omgivande forskargrupper. Doktoranden på Campus Gotland kommer att analysera policy i Sverige och andra länder vad gäller användning och implementering av teknologier och tekniker för negativa utsläpp samt utforska acceptans bland jordbrukare för att använda dessa. Empiriinsamlingen kommer i första hand att fokusera på Gotland då projektet är sammanlänkat med regeringens satsning på energiomställning på Gotland (Energipilot Gotland).

Utöver arbete med forskningsprojekt och doktorandkurser deltar doktoranden i vindenhetens verksamhet (max 20 %) vilket kan bestå av undervisning och/eller administrativt arbete. Tjänsten är placerad på Campus Gotland.

Kvalifikationskrav: För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till forskarutbildning, där graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning är avgörande. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap 1-7§§. Den sökande skall ha masterexamen eller motsvarande inom ett relevant område för tjänsten. Relevanta områden kan exempelvis vara kulturgeografi, sociologi eller agronomi, men även mer tvärvetenskapliga utbildningar så som miljövetenskap är av intresse. God kommunikationsförmåga på engelska och svenska både i tal och i skrift är ett krav. Praktisk erfarenhet av att använda någon form av kvalitativ forskningsmetod är också ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt:Akademisk eller praktisk erfarenhet av jordbrukssektorn är starkt meriterande. Även tidigare akademisk eller praktisk erfarenhet kopplat till energiomställning är meriterande.

Ansökan ska innehålla ett personligt brev som beskriver den sökande och hens kvalifikationer. Ansökan bör även innehålla CV, kopia på examensbevis, uppsatser och eventuella publikationer samt referenspersoner eller rekommendationsbrev.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-01-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Stefan Ivanell at +46 18-471 83 60. Mejl: stefan.ivanell@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 30 november 2020, UFV-PA 2020/3857.

Flytta till Gotland? Här hittar du värdefull information om hur det är att leva och bo på Gotland: https://gotland.com/flytta-hit/bo-och-leva/

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-01-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Gotland
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/3857
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-10-28
Sista ansökningsdag 2020-11-30

Tillbaka till lediga jobb