Uppsala universitet, Institutionen för kemi - BMC

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för kemi-BMC är en internationell miljö med medarbetare och studenter från hela världen. Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning i skärningspunkten mellan biokemi, organisk kemi samt analytisk kemi. Se vidare www.kemi.uu.se/bmc/.

Projektbeskrivning:  Projektet ingår i ett nybildat EU konsortium , beskrivet på websidorna  http://www.cleanhme.eu/#home  och  https://cordis.europa.eu/project/id/951974 , med syftet att bedriva banbrytande forskning inom LENR (Low Energy Nuclear Reactions). Det övergripande målet är att med speciellt inriktade experiment kunna identifiera vilka material som kan vara LENR aktiva samt vilka experimentella metoder som erfordras för att aktivera materialet och generera stora energimängder.  

Arbetsuppgifter:  Att bedriva experimentell forskning inom LENR vilket innebär att identifiera och genomföra forskningsprojekt som leder till ökad kunskap i detta område. Nya idéer och infallsvinklar är en förutsättning för att nå framgång. Forskningsprojekten förväntas genomföras både lokalt och i internationell samverkan. Experimenten är en fortsättning på redan påbörjade projekt vid avdelningen för analytisk kemi.

Ett speciellt ansvarsområde är att fortsätta utvecklingen av befintligt data ackvisitionssystem samt att vidareutveckla data analysprogrammen. Vidare ingår den viktiga uppgiften att implementera ny instrumentering som blir nödvändig för att kunna genomföra de olika experimenten.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom fysik, företrädesvis kärnfysik. Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet. Mångårig erfarenhet av avancerad experimentell forskning är nödvändig, likaså är god erfarenhet av experiment inom LENR önskvärd.

Stor vikt läggs vid personliga egenskaper såsom att vara initiativrik och drivande inom forskningen.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: Snarast enligt överenskommelse.

Anställningsform: Anställningen är en tidsbegränsad anställning 12 månader.

Anställningens omfattning: 20%.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Bo Höistad, bo.hoistad@kemi.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 oktober 2020. UFV-PA 2020/3584.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 20
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/3584
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-10-08
Sista ansökningsdag 2020-10-15

Tillbaka till lediga jobb