Uppsala universitet, Institutionen för idé- och lärdomshistoria

Centrum för medicinsk humaniora och samhällsvetenskap är en ny centrumbildning för att främja och stödja utbildning och forskning inom det tvärvetenskapliga området medical humanities vid Uppsala universitet. Det har till uppdrag att främja nya initiativ och att stärka och synliggöra redan existerande verksamhet. Ett tjugotal forskare verksamma på olika institutioner ingår i nätverket. Verksamheten leds av en föreståndare med stöd av en koordinator, och innefattar även undervisning över fakultetsgränserna.

Medical humanities har blivit ett nyckelbegrepp för att beskriva samverkan inom utbildning och forskning mellan humaniora och samhällsvetenskap å ena sidan och medicin, inklusive vård, biomedicin och farmaci å den andra. Internationellt, särskilt i USA och Storbritannien, är området väletablerat och under senare år har forskargrupper och nätverk initierats vid flera lärosäten i Sverige.

Två anställningar som postdoktor inom medicinsk humaniora och samhällsvetenskap utlyses. Anställningarna finansieras av Kjell och Märta Beijers Stiftelse. En av tjänsterna är vikt åt sökande med bakgrund i humaniora/ samhällsvetenskap, den andra åt sökande med bakgrund i medicin/ farmaci/ vårdvetenskap.

Organisatoriskt är centrumet en del av Institutionen för idé- och lärdomshistoria, en stark forskningsmiljö inom bland annat medicinhistoria och vetenskapshistoria. För mer information, se: https://www.idehist.uu.se/forum-for-medicinsk-humaniora-och-samhallsvetenskap/

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Anställning som postdoktor avser arbete på heltid i två år och ska omfatta forskning inom ett eget projekt som formuleras av sökande. Administration och/ eller undervisning kommer att ingå i arbetsuppgifterna med högst 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav: För anställning som postdoktor krävs att innehavaren har avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Den som ska anställas som postdoktor får inte tidigare ha varit anställd som postdoktor vid Uppsala universitet inom samma eller närliggande ämnesområde under mer än ett år.

 Ansökan kan vara skriven på svenska eller engelska och ska innehålla:

  • Curriculum Vitae, med komplett publikationslista
  • en kort beskrivning (3-5 sidor) av den sökandes tilltänkta forskningsinriktning och varför vederbörande söker anställningen
  • vidimerade kopior av examensbevis och betyg
  • max 5 publikationer
  • övriga handlingar den sökande önskar åberopa (inkl. ev. övriga referenser).

Önskvärt/meriterande i övrigt: I första hand ligger vetenskapliga meriter till grund för bedömningen. Rangordningen sker efter de vetenskapliga meriternas kvalitet. Särskilt meriterande är forskning inom medicinsk humaniora och samhällsvetenskap.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas. Ange löneanspråk i ansökan. 

Tillträde: 2020-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år enl centralt kollektivavtal.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Centrumets föreståndare Ylva Söderfeldt, tel. 018-471 15 69, ylva.soderfeldt@idehist.uu.se, eller prefekt Frans Lundgren, tel. 018-471 15 80, frans.lundgren@idehist.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 21 maj 2020, UFV-PA 2020/1424.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/1424
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-04-23
Sista ansökningsdag 2020-05-21

Tillbaka till lediga jobb