Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är en av de mest internationella, breda och framstående biomolekylära avdelningar i Europa. Institutionens forskningsområden är indelade i sex forskningsprogram som täcker allt från cellbiologi till biofysik för enskilda molekyler. Vänligen läs mer på www.icm.uu.se

Projektbeskrivning: Tjänsten är baserad i Magnus Johanssons forskargrupp där forskningen syftar till att förstå hur proteinsyntesen fungerar på detaljnivå. Proteinsyntesen har studerats i decennier, och trots att vi har en detaljerad bild av processen in vitro, är vi fortfarande begränsade i vår förståelse av proteinsyntesen i dess sammanhang; det vill säga i den dynamiska och myllrande cytoplasman. För att kunna studera denna process på plats inuti cellen utvecklar Magnus Johanssons forskargrupp nya molekylärbiologiska verktyg. Forskargruppen kombinerar framgångsrikt HMM-baserade analysmodeller med experimentella metoder för att kunna ta sig an vetenskapliga utmaningar relaterade till proteinsyntes i bakterier. Syftet med detta projekt är att kartlägga vad som kännetecknar effektiv proteinsyntes, -veckning och -distribution i levande celler och att studera hur dessa processer hämmas av antibiotika.

Arbetsuppgifter: Som forskare i experimentell biofysik kommer du att använda metoder från statistik, mekanik, och optik för att lösa problem i gränslandet mellan fysik, kemi, och biologi. För att mäta reaktionshastigheter i levande celler kommer du att utveckla nya metoder baserade på vårt nyligen publicerade system för en-molekylanalys av proteinsynteskinetik i levande celler. Du kommer att samla in data genom att följa olika delar av proteinsyntesmaskineriet i levande celler, samt använda och vidareutveckla den HMM-baserade analyspipelinen. Du kommer också att bygga datormodeller i syfte att generera förutsägelser som kan testas i det experimentella systemet.

Kvalifikationskrav:

  • Doktorsexamen inom fysik, biofysik eller närliggande område som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt.
  • Tidigare erfarenhet av enmolekylfluorescensexperiment i bakterier.
  • Tidigare erfarenhet av statistisk analys av enmolekylfluorescensexperiment.
  • Tidigare erfarenhet av att konstruera och utveckla mjukvara för analys av enmolekylfluorescensexperiment.
  • God kunskap om proteinsyntes i bakterier.
  • God skriftlig och muntlig kommunikationsförmåga på engelska

Önskvärt/meriterande i övrigt: Erfarenhet av bakterieodling i mikroflödessystem är meriterande.

Ansökan: Din ansökan skall innehålla ett CV, en fullständig publikationslista, kopior av examensbevis och certifikat, kontaktinformation till två referenspersoner och ett personligt brev med en kort beskrivning av forskningsintressen (max. en A4).

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2020-04-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning på 6 månader kan komma att tillämpas.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Magnus Johansson (m.johansson@icm.uu.se)

Välkommen med din ansökan senast den 4 februari 2020, UFV-PA 2020/54.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 200401
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/54
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-01-21
Sista ansökningsdag 2020-02-04

Tillbaka till lediga jobb