Uppsala universitet, Institutionen för organismbiologi

Vid institutionen för organismbiologi bedriver vi undervisning och forskning om evolution, utveckling och funktion på organismnivå. För mer information se www.iob.uu.se.

Befattningen är placerad i Carina Schlebusch forskargrupp inom programmet människans evolution vid Institutionen för organismbiologi (Evolutionsbiologiskt centrum - Uppsala universitet). Programmet för människans evolution har ett brett intresse för populationsgenetik och människans evolutionära historia. Schlebusch-gruppen är speciellt intresserad av att studera människans evolutionära historia på den afrikanska kontinenten och att använda genetiska data från moderna befolkningar och forntida kvarlevor som ett verktyg för tolkningar av afrikansk historia. Gruppen finansieras av Knut och Alice Wallenberg Stiftelsen och European Research Council (ERC). Forskningsmiljön är multidisciplinär med experter i ancient DNA, populationsgenomik och beräkningsbiologi. Gruppen är internationell och engelska är arbetsspråk. Se Dr. Schlebuschs webbsida för mer information om forskning och senaste publikationer (http://www.iob.uu.se/research/human-evolution/schlebusch) och Human Evolution webbsida för mer information om programmet (http://www.iob.uu.se/research/human-evolution).

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Spridningen av jordbruket har haft ett tydligt inflytande på människans utbredning i världen fram till idag. Tolkningar av hur jordbrukets spreds i Afrika bygger främst på lingvistiska och arkeologiska studier. Studier av hela humangenom har börjat bidra till förståelsen av afrikanska bönders historia, men många populationer är fortfarande dåligt representerade vilket gör detaljerade tolkningar problematiska. Den föreliggande studien ämnar undersöka hur jordbruket spreds i Afrika söder om Sahara. Genomiska data (från moderna populationer och forntida kvarlevor) kommer att användas för att förstå i vilken utsträckning spridningen av jordbruket till de olika delarna av den afrikanska kontinenten drevs av migration, var folk härstammade från  samt vilka vägar som följdes och tidsramen för migrationerna.

Kvalifikationskrav: Magister- eller masterexamen, om 240 högskolepoäng(hp) varav minst 60 hp på avancerad nivå inom relevant ämne. Den ideala kandidaten är mycket motiverad med grundlig utbildning och starkt intresse för evolutionär genetik/genomik, populationsgenetik och mänsklig utveckling. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift. Stor vikt läggs vid personliga egenskaper såsom planerings- och organisationsförmåga, ansvarstagande och noggrannhet. 

Önskvärt/meriterande i övrigt: Erfarenhet av arbete vid molekylärbiologi forskningslaboratorium eller renrum. Erfarenhet av arbete med next generation sequencing- metoder, DNA-extraktion, PCR samt DNA-kvantifiering. Erfarenhet och kunskap om populationsgenetik. Arbetslivserfarenhet (särskilt i Afrika) och intresse/bakgrund i afrikansk historia. 

Anställningen: Tidsbegränsad anställning enligt HF 5 kap § 7. Forskarutbildningen omfattar fyra års heltidsstudier. Anställningen kan komma att kombineras med undervisning eller annan institutionstjänstgöring (maximalt 20 %), vilket förlänger anställningen med motsvarande tid. Sökanden måste vara berättigad till doktorsexamen vid Uppsala universitet. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/. Mer information om forskarutbildning finns under http://www.teknat.uu.se/utbildning/forskarniva/.

Ansökningsförförande, ansökan ska innehålla:
1) ett brev som beskriver dig själv, dina forskningsintressen och din motivation till varför du vill ha doktorandtjänsten (max. 2 A4 sidor, helst kortare)
2) en kort beskrivning av din utbildning
3) ditt CV (med ev. publikationslista)
4) kopior av examensbevis och betyg
5) namn och kontaktinformation (adress, mejl och telefonnummer) till minst två referenspersoner.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2020-03-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Carina Schlebusch, e-post carina.schlebusch@ebc.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 2 januari 2020, UFV-PA 2019/4554.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-03-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4554
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-12-17
Sista ansökningsdag 2020-01-02

Tillbaka till lediga jobb