Uppsala universitet, Inst för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier (EDU) bedriver forskning, forskarutbildning, grundutbildning och uppdragsutbildning inom pedagogik, didaktik och utbildningssociologi. Vid EDU finns också flera masterprogram. EDU har drygt 280 anställda varav runt 185 lärare/forskare, 70 doktorander och 25 administratörer. Mer information om institutionens verksamhet hittar du på www.edu.uu.se.

Pedagogik är en vetenskaplig disciplin där kunskap bildas om de processer, såväl formella som informella, genom vilka människor formas och förändras i olika sociala, kulturella, och institutionella sammanhang, till exempel förskola, skola, familj, fritid, arbetsliv och högre utbildning. Pedagogik handlar om olika aspekter av fostran, bildning, utbildning, lärande, undervisning och andra sociala processers förutsättningar och genomförande. Hit hör även bland annat mångfaldsaspekter. Frågor som ställs berör exempelvis hur och varför olika former av värderingar, kunskaper och färdigheter uppstår, vidmakthålls och förändras inom och mellan generationer, grupper och individer.

Som forskare kommer du att vara verksam i och bidra till någon eller några av nedanstående tre forskningsmiljöer i pedagogik:

Studies in Childhood, Learning and Identities as Interactional Practices (CLIP) studerar barns och ungas informella och formella lärande, interaktion och aktörskap i olika sammanhang (förskola, skola fritidshem, kamratgrupp, hem, socialt arbete, mm.). Forskningen omfattar också föräldrars och professionellas perspektiv och professionsutbildningar. 

Pedagogik med inriktning mot specialpedagogik (PS) fokuserar centrala frågor kring inkludering och särskilt stöd, framför allt inom ramen för verksamheten i skola och förskola. Studier omfattar allt från teoretiska analyser och begreppsutredningar, över breda empiriska kartläggningar till analys av, och interventioner i, konkreta lärmiljöer.

STEP – Comparative Curriculum Studies (STEP-CCS) forskar om styrning, ledning, organisering och utvärdering av policy och pedagogiska verksamheter från förskola till högre utbildning samt i arbetslivet. Studierna har läroplansteoretiska, policyanalytiska och professionsperspektiv och omfattar relationen till samhället och olika aktörers intressen.

Forskningsmiljöerna i pedagogik finns närmare beskrivna på institutionens hemsida: http://www.edu.uu.se/forskning/pedagogik/.

Arbetsuppgifter: Forskning samt undervisning. Anställningen förutsätter en kontinuerlig närvaro vid institutionen, aktivt deltagande i seminarieverksamhet, fortlöpande presentation av egen forskning. I tjänsten ingår 20 % undervisning.

Kvalifikationskrav: Behörig att anställas är den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens i pedagogik, har visat pedagogisk skicklighet samt har de personliga egenskaper som krävs för att fullfölja anställningen väl. Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen högst tre år före ansökningstidens utgång.

Vid bedömningen kommer särskild vikt att läggas vid den sökandes intresse av att bedriva forskning med inriktning mot forskningsmiljöerna i pedagogik.

Ansökan ska innehålla en plan om 3–5 sidor som beskriver den forskning som den sökande planerar att bedriva inom ramen för anställningen. Planen ska ha tydlig relevans för forskning inom ämnet pedagogik. Ansökan ska dessutom innehålla CV, publikationslista, kopior av examensbevis och betyg. Vi ser gärna att minst två referenspersoner anges.

Den sökande ska ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl. Sådana personliga egenskaper är här flexibilitet, ledaregenskaper, god samarbetsförmåga och ansvarstagande.

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2020-03-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2021-02-28.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Henrik Edgren, tel. 018-471 2455, e-post henrik.edgren@edu.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 10 januari 2020 , UFV-PA 2019/4275

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-03-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4275
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-12-11
Sista ansökningsdag 2020-01-10

Tillbaka till lediga jobb