Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Forskningen kommer att bedrivas inom forskningssamarbeten runt material för energitillämpningar vid institutionen för fysik och astronomi. En stor del av forskningsarbetet kommer att bestå av studier av funktionella perovskit-halider och oxider, särskilt för solceller och andra optoelektroniska tillämpningar inom ramen för finansierade VR-, SSF- och STEM-projekt.

Att korrelera ytan och bulkstrukturen (elektroniskt såväl som geometriskt) med funktionaliteten för effektiva solcellsmaterial är ett viktigt mål. Forskningen fokuserar på experimentella studier av materialen och egenskaperna med hjälp av och genom utveckling av avancerade experimentella metoder, särskilt röntgenbaserad spektroskopi. Förutom kombinationen av sådana metoder kommer forskningen även att innehålla tunnfilmprepareringar genom t.ex. PLD och lösningsbaserade metoder, av materialet till funktionella materialsystem. Dessa kommer också att undersökas med traditionella solcellskarakteriseringsverktyg.

Kvalifikationer: Krav för anställning är doktorsexamen inom fysik, materialvetenskap eller liknande. Meriterande är erfarenhet av arbete med synkrotronljus, såväl experimentellt som efterföljande data-analys, för röntgenabsorption och andra spektroskopier.  Även preparering och karakterisering av tunna filmer. Förmågan att söka och använda stråltid vid synkrotronanläggningar samt erfarenhet av internationellt forskningssamarbete. Erfarenhet av preparering samt tunnfilms karakterisering, såsom tillväxt av prover med användning av PLD eller spinncoating. Även erfarenhet av PV-karakterisering är meriterande. Bra kommunikationsförmåga på engelska krävs.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-03-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2022-02-28.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Håkan Rensmo Professor vid Institutionen för fysik och astronomi, Molekyl- och kondenserade materiens fysik Mobil: 070-1679145 hakan.rensmo@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 13 december 2019, UFV-PA 2019/4157.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20200301
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4157
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-11-29
Sista ansökningsdag 2019-12-13

Tillbaka till lediga jobb