Uppsala universitet,Institutionen för medicinsk cellbiologi

Institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet är en stark och internationell forskningsmiljö. Institutionen har cirka 85 anställda varav ungefär 25 är doktorander, 20 postdoktorer, och 30 forskare, lärare och professorer.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Typ-2 diabetes är en av vår tids stora folksjukdomar och trots omfattande forskningsinsatser är orsakerna till denna sjukdom fortfarande relativt okända. Kännetecknande för sjukdomen är en förändrad funktion hos insulin- och glukagonfrisättande celler i bukspottkörtelns Langerhanska öar. Denna förändring beror, åtminstone delvis, på störningar i cellernas metabolism och proteinsyntes. Primära cilier är små utskott på ytan av celler, men deras funktion är till stora delar okänd. Detta projekt syftar till att förstå vilken betydelse dessa utskott har för reglering av cellerna i de Langerhanska öarna, och huruvida de är förändrade vid diabetes.

Designa och producera biosensorer som möjliggör realtids-avbildning av signalering inuti primära cilier i levande Langerhanska öar. Avancerad fluorescensmikroskopi och optogenetiska verktyg kommer att tillämpas för att visualisera cilier och störa deras normala funktion. Funktionell betydelse av cilierna kommer att utvärderas med både biokemiska och transkriptomiska/proteomiska approacher. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav: Personen vi söker ska ha en grundutbildning (minst magisterexamen) inom medicin, biomedicin, biologi eller motsvarande. God praktisk erfarenhet av molekylärbiologi och biokemi är ett krav. Mycket god kommunikationsförmåga i muntlig och skriftlig engelska är ett krav. Sökanden måste vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Vana av att använda fluorescensmikroskop för avbildning av levande celler samt vana av bildanalys är meriterande. Personliga egenskaper, som förmåga att leda och driva projekt och samtidigt kunna interagera med andra forskare är mycket viktiga.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2020-02-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Olof Idevall, 018-471 4428, olof.idevall@mcb.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 14 november 2019, UFV-PA 2019/3419.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/3419
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-10-21
Sista ansökningsdag 2019-11-14

Tillbaka till lediga jobb