Uppsala universitet, Tandemlaboratoriet

Tandemlaboratoriet är en nationell forskningsinfrastruktur vid Uppsala Universitet som arbetar med tillämpning och utveckling av avancerade metoder för materialkaraktärisering med hjälp av snabba joner. I utrustningen ingår totalt 4 acceleratorer såväl ett flertal jonkällor och många olika experimentella mätstationer med avancerad detektorutrustning och komplex elektronik för analys och datahantering. I Tandemlaboratoriets verksamhet pågår, vid sidan av tillämpning av redan etablerade acceleratorbaserade materialanalytiska tekniker inom världsledande forskning och industritillämpningar, en konstant utveckling av nya metoder för jonstrålebaserad icke-förstörande analys av material på nanometersnivå. Kandidaten för tjänsten ska medverka i avancerat materialanalys med hjälp av MeV joner med fokus på Elastic Recoil Detection Analysis och mikrostråletekniken i nära samarbete med forskare som är användare av infrastrukturen. Kandidaten förväntas också bidra till utveckling av ny instrumentering kring de ovannämnda metoderna men också för Time-of-Flight Medium Energy Ion Scattering.

Arbetsuppgifter:

• Avancerat materialanalys med hjälp av MeV joner med fokus på Elastic Recoil Detection Analysis och mikrostråletekniken.

• Drift, underhåll och utveckling av tillhörande elektronisk utrustning.

• Utveckling av detektorsystem och kringutrustning för materialanalys med MeV och keV-joner. Utveckling av analysrutiner för materialanalys med MeV och keV-joner.

Projektbeskrivning: Den sökande ska, i samarbete med anställda, forskare vid Uppsala Universitet och gästforskare vid laboratoriet, ansvara för jonstrålebaserad materialanalys. Detta innebär provhantering, experiment samt avancerat dataanalys. Metoderna som kommer att användas är främst Time-of-Flight Elastic Recoil Detection Analysis (ToF-ERDA) och mikrostråleanalys. Metodutveckling ingår i arbetsuppgifterna.

Kvalifikationskrav: PhD i teknik eller fysik eller motsvarande arbetserfarenhet inom relevant ämnesområde. Vi söker kvalificerade och motiverade kandidater med stort intresse att stödja akademisk forskning. Kunskap och erfarenhet inom jonstråleanalys är ett krav. Erfarenhet inom elektronik- och mekanikarbete samt kvalitetskontroll är meriterande liksom erfarenhet med högvakuumteknik och högspänningsteknik. God muntlig och skriftlig färdighet i engelska är ett krav, liksom förmåga att ta egna initiativ och att arbeta både självständigt och i grupp. Vi utgår från att du vill ta ansvar, kan driva flera aktiviteter samtidigt, är innovativ och har ett genuint intresse för teknik.

Ansökan ska skrivas på engelska, bör innehålla en kort beskrivning av relevanta erfarenheter, CV, kopior av examensbevis och betyg och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa. Vi ser gärna att du lämnar uppgift om referenspersoner eller bifogar rekommendationsbrev.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2019-10-14 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2020-10-13.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Daniel Primetzhofer, e-post: daniel.primetzhofer@physics.uu.se, tel 018-471 3040.

Välkommen med din ansökan senast den 7 oktober 2019, UFV-PA 2019/3143

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20191014
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/3143
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-09-23
Sista ansökningsdag 2019-10-07

Tillbaka till lediga jobb