Uppsala universitet, Institutionen för teknikvetenskaper

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för teknikvetenskaper är en av de största institutionerna vid Uppsala universitet och bedriver forskning inom en rad olika teknikämnen. Institutionen har cirka 360 medarbetare och har sin verksamhet vid Ångströmlaboratoriet samt Campus Gotland.

Forskningen på Avdelningen för nanoteknologi och funktionella material fokuserar på fem huvudsakliga områden, 1) Nanosäkerhet och biokompatibilitet, 2) Nanocellulosa för biomedicinska applikationer, 3) hållbar elektrisk energilagring, 4) mesoporösa material samt 5) diagnostik med magnetiska nanopartiklar.

Tidsbegränsad heltidsanställning under perioden 20190901-20191231.

Bakgrund: Det finns idag ett enormt behov av att utveckla långsiktigt hållbara energilagringssystem för en rad tillämpningar som är nödvändiga för att vi skall kunna upprätthålla vår moderna livsstil utan att äventyra klimatet för framtida generationer. Dessa tillämpningar inkluderar framdrift av fordon, bärbar elektronik och nätapplikationer samt som lagringssystem för att bemästra intermittenta, förnybara energikällor och säkerställa global säkerhet av framtidens smarta nät. Dagens batteriteknologi är beroende av oorganiska material som förbrukar mineraler som finns tillgängliga i begränsad mängd.

Dessutom är dagens litiumjonbatterier, en teknologi som idag är avgörande för elektrifiering av transportsektorn, förknippade med ett högt ekologiskt fotavtryck. Mot denna bakgrund är frågan om dagens LIB kommer att kunna möta behovet av energilagring på lång sikt synnerligen befogad och tas allt oftare upp i energi och miljösammanhang. En stor utmaning för de närmaste decenniernas materialforskning inom energilagring ligger därför i att ta fram långsiktigt hållbara energilagringssystem. Genom att skapa elektrodmaterial, baserade på organiskt material från förnybara råvaror som kan produceras och även kasseras i miljövänliga processer, hoppas man kunna skapa de hållbara lagringssystem som krävs för att klara långsiktiga miljömål och en globalt fungerande välfärd.

Arbetsuppgifter: Arbetet är en del i ett pågående samarbetsprojekt inom Uppsala Universitet med det övergripande målet att ta fram batterisystem som är baserade på polymera organiska material som aktiv energilagrande komponent. Forskningen innefattar organisk syntes och karakterisering av syntetiserade föreningar samt modifiering av syntesmål under projektets gång utifrån syntetiserade föreningars egenskaper som tas fram i samarbete inom forkarlaget. Tjänsten är framförallt inriktad mot syntes och karaktärisering av molekyler för användning som elektrodmaterial och kommer att innefatta utveckling av kopplingskemier för att binda porfyrin-baserade grupper till tiofen oligomerer.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen i kemi. En bakgrund inom organisk syntes är nödvändig, liksom erfarenhet av arbete kring syntes och modifiering av porfyriner på forskningsnivå. Värdefullt för projektet är erfarenhet av att komplexera en rad olika metaller till porfyriner, samt utveckling av metoder för att koppa sådana metallkomplexerade porfyriner till olika organiska substrat. Vi kräver god muntlig och skriftlig färdighet i engelska. Konstruktiv och samverkande attityd är ett måste. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan bör innehålla:

  • Följebrev med en kort beskrivning av tidigare forskning, forskningsintressen och kvalifikationer.
  • CV och publikationslista.
  • Kopior på examensbevis samt andra officiella akademiska dokument.
  • Namn och kontaktuppgifter på referenspersoner samt kontaktinformation till dessa.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 190901.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning under perioden 20190901-20191231.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Martin Sjödin, 018-471 73 30, e-post martin.sjodin@angstrom.uu.se.

Information om avdelningen för nanoteknologi och funktionella material finns på https://www.teknik.uu.se/nanoteknologi-och-funktionella-material/.

Välkommen med din ansökan senast den 15 juli 2019, UFV-PA 2019/2370.

Anställningsform Visstidsanställning 3-6 månader
Anställningen avslutas 2019-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 190901
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/2370
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2019-09-09
Sista ansökningsdag 2019-09-11

Tillbaka till lediga jobb