Uppsala universitet, Institutionen för teknikvetenskaper

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för teknikvetenskaper är en av de största vid Uppsala universitet och bedriver forskning inom en rad olika teknikämnen. Institutionen har cirka 360 medarbetare och har sin verksamhet vid Ångströmlaboratoriet samt Campus Gotland. Tjänsten är vid Avdelningen för mikrosystemteknik, Ångströmlaboratoriet.

Avdelningen för mikrosystemteknik vid Institutionen för teknikvetenskaper bedriver forskning kring användningen av mikrosystem inom en mängd olika vetenskapsområden, från biologi till rymdteknik. Gemensamt för all forskning är viljan att undersöka hur systemens egenskaper förändras när de görs mindre, och hur dessa egenskaper kan utnyttjas för att skapa enklare, billigare och framför allt mer funktionell teknik.

Två av våra projekt handlar om teknikutveckling av mikrofluidal sträckbar elektronik. I en mer allmän bemärkelse ger ett sträckbart substrat baserat på ett nytt mjukt och stretchbart silikonmaterial kompatibla och bekväma, intelligenta och trådlösa plåster som inte rör sig i förhållande till vävnaden även vid överdrivna rörelser. Dessa intelligenta fläckar används på huden eller implanteras för hälsa, fitness och medicinsk teknik. Vi har utvecklat grundtekniken för töjbara kretskort, där vätskebaserade legeringar medger att styva komponenter kan inbäddas utan kontaktfel även vid dynamisk sträckning.

Inom projekten arbetar vi med medicinsk teknik med samarbetspartner i Europa men mest intensivt med partner vid vårt universitets medicinska fakultet och företaget Mycronic i Täby.

Arbetsuppgifter: Forskning i ämnet. Forskningsarbetet kommer att bygga på vår tidigare forskning och innebär att studera nya sätt att tillverka töjbar elektronik. Arbetet kommer att genomföras inom ett brett spektrum av vetenskapliga områden, med inriktning på materialvetenskap och sensorik, men samverkar även inom trådlös teknik och applikations-demonstrationer. Arbetet kommer att genomföras i en mycket tvärvetenskaplig miljö där nära kontakter med framtida användare inom klinisk medicin och prestationsförbättring i sport är en förutsättning för framgång.

Kvalifikationskrav: Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Vi söker kandidater med doktorsexamen i kemi, kemiteknik, materialvetenskap, eller motsvarande utbildning. Vid urval bland behöriga sökande kommer stor vikt att fästas vid förutsättningar och intresse av samverkan med och vid företag eftersom en betydande del av forskningen kommer bedrivas i sådant samarbete. Det är meriterande att ha kunnande och erfarenhet inom mönstring med funktionaliserat elektriskt bläck eller färg för sensoranvändning på mjuka material, och särskild då sträckbar elektronik. Du ska vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp. Du ska ha goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.

Instruktioner för ansökan:

Din ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev på engelska som beskriver dig, din förståelse för uppgiften och varför just du är lämplig för denna tjänst. (max 3 sidor)
  • CV (max 2 sidor)
  • Publikationslista
  • Kopior av doktorsexamen, dina kursbetyg och andra relevanta meriter
  • Publikationer av särskild relevans
  • Namn och kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner

Ansökan kan med fördel skrivas på engelska.

Postdoktoranställningen har en längd på två år.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: senast september 2019.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år enl centralt kollektivavtal.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Klas Hjort (klas.hjort@angstrom.uu.se)

För mer information om Avdelningen för mikrosystemteknik se: www.teknik.uu.se/mikrosystemteknik/.

Välkommen med din ansökan senast den 9 juli 2019, UFV-PA 2019/1295.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde September 2019
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/1295
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2019-06-18
Sista ansökningsdag 2019-07-09

Tillbaka till lediga jobb