Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Beskrivning
Geofysikprogrammet vid institutionen för geovetenskaper består idag av cirka 50  medarbetare varav ett tjugotal är doktorander. Idag driver enheten forskningsprojekt som berör den Baltiska sköldens storskaliga struktur, stadsnära geofysik, innovativa metoder (mjukvara och hårdvara) för djup mineralprospektering, geologisk lagring, vetenskaplig borrning, jordbävningsseismologi, instrumentutveckling, mjukvara för databearbetning och numerisk modellering av elektromagnetiska och seismiska data för ytnära och djupa strukturer. Enheten har ett 600-kanalers (kabel och 1-/3-komponent trådlöst) seismiskt insamlingssystem, en toppmodern 120-kanalers 3-komponents seismisk landstreamer samt utvecklar och tillämpar moderna bearbetnings- och visualiseringsalgoritmer.

Vidare förfogas över mycket annan geofysikalisk utrusning, inklusive elektromagnetisk utrustning (t. ex. 11 magnetotelluriska stationer), modern borrhålsloggningsutrustning, gravimetrar, m.m.  Programmet driver också det svenska nationella seismiska nätet (SNSN) som består av 68 permanenta bredbandiga stationer, och har omfattande utrustning för passiva seismiska fältstudier. Mer information om geofysikenheten och institutionen finns vid http://www.geo.uu.se.

Arbetsuppgifter
Den anställde forskaren kommer att arbeta med integrering av data från fysikaliska egenskaper, geofysisk data, samt geologisk data, inom djupborrningsprojektet COSC (www.icdp-online.org/projects/world/europe/are-jarpen) och andra projekt. Flera högupplösta dataset kommer inkluderas i forskningen, inklusive seismiska, magnetiska, tyngdkraft och elektromagnetiska data, insamlade från centrala Jämtland. Detaljerade geologiska data från borrhål/borrkärna, samt fältarbete kommer också att kunna användas i forskningen. Arbetet kommer fokusera på att utveckla metoder för att integrera petrofysiska data, geofysiska data samt geologiska data. Särskilt kommer forskningen att ha som mål att 1) uppskalera laboratoriedata och loggningsdata från borrhål, till geofysikalisk skala, 2) användning av statiska metoder för att extrapolera lab data till geofysisk skala.

Målet med forskningen är att bidra med en robust bas från vilken detaljerade geofysiska data kan tolkas geologiskt. De integrerade data kommer att användas för att testa olika hypoteser om orogena processer, med applikation till den Kaledoniska orogenesen, men också generellt till andra orogeneser, som till exempel Himalaya-Tibet. Den anställde forskaren förväntas vara aktivt involverad och leda forskningen på plats för COSC-2 borrningen under våren och sommaren 2020 och bidra med fältarbete i andra projekt. 

Kvalifikationer
Vi söker en motiverad kandidat med stort intresse för vetenskaplig forskning, som har doktorerat inom geofysik, geologi eller liknande ämne. Den sökande bör ha erfarenhet och kunskap inom insamling och bearbetning av geofysiska data, och det är fördelaktigt med en stark bakgrund inom analytiska/petrofysikaliska metoder och arbete med geologiska data (t. ex. mikrostruktur data). Utmärkta kunskaper i engelska (skrift och tal) är ett krav. Projektets aktiviteter inkluderar fältarbete och den sökande måste vara villig att spendera tid i fält, samt samla in data under fältarbete; ett körkort (B) är nödvändigt. Anställningen är heltid och varar i 18 månader, och kan inkludera upp till 20 % andra aktiviteter (inkluderande support för andra fältarbeten och undervisning).

I din ansökan ska du inkludera ett CV, kopior av dokument som intygar din doktorsgrad, samt ett personligt brev som beskriver dig själv, ditt intresse i forskningen och relevant bakgrund/erfarenhet (maximalt 2 sidor). Ansökan ska också innehålla en kortfattad beskrivning av din doktorsavhandling och den forskning du arbetat med efter erhållandet av doktorsgraden (t. ex. tidigare post-doc anställningar). Bifoga kontakter till två referenser. I ditt kontaktbrev ska du beskriva hur din bakgrund passar den sökta anställningen, och möjliga forskningsriktningar du är intresserad av under forskarperioden.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning

Tillträde: 2019-09-01 eller enligt överenskommelse

Anställningsform: 18 månaders anställning, en tillfällig provanställningsperiod kan komma att utövas.

Anställningens omfattning: 100 %

För ytterligare information om anställningen, vänligen kontakta:
Bjarne Almqvist, telephone +46 18 471 35 70, e-mail: bjarne.almqvist@geo.uu.se
Christopher Juhlin, telephone +46 18 471 23 92, e-mail: christopher.juhlin@geo.uu.se

Du är välkommen att skicka din ansökan senast 2019-07-01, UFV-PA 2019/1724. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-09-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/1724
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-05-21
Sista ansökningsdag 2019-07-01

Tillbaka till lediga jobb