Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper - GEOFYSIK

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda. Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information se: www.geo.uu.se eller besök oss på www.facebook.com/geouppsalauniversity/.

Geofysikenheten vid institutionen för geovetenskaper består idag av ca 50 personer, varav ca. 20 doktorander. Idag driver enheten forskningsprojekt som berör den Baltiska sköldens storskaliga struktur, urban geofysik, innovativa metoder (mjukvara och hårdvara) för djup mineralprospektering, geologisk lagring, vetenskaplig borrning, jordbävningsseismologi, utveckling av instrument, mjukvara för databearbetning och numerisk modellering av elektormagnetiska och seismiska data för ytnära och djupa strukturer. Enheten har ett 600-kanalers (kabel och 1c/3c trådlöst) seismiskt insamlingssystem, en modern 120-3C seismisk landstreamer, och utvecklar och tillämpar moderna bearbetnings och visualiseringsalgoritmer. Dessutom äger enheten mycket annan geofysikalisk utrusning, inklusive elektromagnetisk utrustning (t. ex. 11 magnetotelluriska stationer), modern borrhålsloggningsutrustning, gravimetrar, m.m. Enheten driver också det svenska seismiska nätverket (SNSN) som består av ca 70 permanenta bredbandiga stationer, och har omfattande utrustning för passiva seismiska fältstudier. Mer information om geofysikenheten finns vid: www.geo.uu.se/forskning/geofysik/.

Arbetsuppgifter:
En postdoktors huvudsakliga arbetsuppgift är egen forskning. Andra arbetsuppgifter, såsom handledning av doktorander, undervisning, stöd till fältmätningar, ansökningar om forskningsmedel samt mindre administrativa arbetsuppgifter kan förekomma, totalt upp till 20 % av arbetstiden. Tjänstgöringen kommer sannolikt att inkludera fältarbeten och den sökande bör vara positiv till att delta i dessa. 

Denna utlysning är inte bunden till något externt fördefinierad projekt, och ansökningar i alla områden inom tillämpad geofysik välkomnas. Det är en fördel om den tänkta forskningsinriktning passar med de vid enheten pågående aktiviteter som nämnts ovan. Det förväntas att postdoktorn kommer att samarbeta med kollegor i Uppsala och vid andra samverkande enheter, samt bidra bl. a. till fältstudier.

Kvalifikationskrav:
För denna anställning krävs doktorsexamen i geofysik eller examen i närliggande ämnesområde, som arbetsgivaren finner relevant. Vi söker en motiverad kandidat med starkt intresse för forskning.

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller ha en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, och som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Vi ser att du är välorganiserad och kan hantera ett antal kvalificerade arbetsuppgifter samtidigt, kan ansvara för att driva projektarbeten genom produktion av högkvalitativa publikationer och presentationer, och har god kommunikations- och samarbetsförmåga.

Gedigen erfarenhet och kunskaper om insamling och tolkning av geofysiska data. Bra muntlig och skriven engelska är ett krav.  

Önskvärt/meriterande i övrigt:
Körkort.

Ansökan:
Din ansökan ska innehålla ett CV, dokument om tidigare studier (examensbevis) samt ett personlig brev (max 2 sidor) som beskriver dig själv och dina tidigare erfarenheter. Ansökan bör även innehålla en sammanfattning av din doktorsavhandling och eventuella publikationer. I ditt personliga brev bör du beskriva hur dina erfarenheter gör dig relevant för tjänsten i fråga, samt vilken forskningsinriktning du är intresserad av under postdoktorsperioden.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten och lika villkorsfrågor är viktiga för oss vid institutionen för geovetenskaper. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Snarast, enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning om två år.

Anställningens omfattning: 100 %. 

Upplysningar om anställningen lämnas av:

Välkommen med din ansökan senast den 8 April 2019, UFV-PA 2019/679.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/679
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-03-11
Sista ansökningsdag 2019-04-08

Tillbaka till lediga jobb