Uppsala universitet, Institutionen för ekologi och genetik

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.

Institutionen för ekologi och genetik utlyser en forskartjänst i bioinformatik till programmet för ekologi och genetik, för utstationering till Tyskland.

Institutionen för ekologi och genetik är en internationell miljö med drygt 200 medarbetare. Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning i skärningspunkten mellan ekologi, evolution och genomik. Se vidare www.ieg.uu.se.

Projektbeskrivning: Anställningen är en del av ett långsiktigt forskningsprogram om artbildningens genomik i ett fågelmodellsystem. Den europeiska hybridzonen mellan helsvarta kadaverkråkor och gråkråkor är ett exempel på artbildning som involverar färgrelaterade partnerval. Vi genererade de båda kråkornas genom för integrerad analys av populationsgenetisk data, transkriptomprofiler och funktionell analys på färgmönster i fjäderdräkten. Vi fann att endast en liten väldefinierad del av genomet skiljer de två underarterna från varandra. Denna region är förknippad med skillnader i pigmenteringsgenernas genuttryck.

Arbetsuppgifter: Kandidaten kommer att använda storskaliga (genom- och transkriptom) sekvensdata för funktionella genomiska och populationsgenomiska analyser. En bra bakgrund i populationsgenetik, funktionella genetiska analyser och erfarenhet med komparativa genomisk metoder (e.g. whole-genome alignment, konfiguration av genome browsers, annotation, etc.) är en förutsättning. En detaljerad forskningsplan kommer att utvecklas i samarbete med den antagne kandidaten och skräddarsys för att anpassa den antagnes individuella intressen och starka sidor.

Tjänsten innebär utlandsstationering i Tyskland.

Kvalifikationskrav: För att kvalificera sig som forskare ska den sökande ha avlagt doktorsexamen, eller ha en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom evolutionär genetik eller populationsgenetik. Särskild vikt kommer att fästas vid dokumenterad vetenskaplig och bioinformatisk skicklighet. Krav är dokumenterad erfarenhet av forskning inom populationsgenetik och komparativ genomik. Erfarenhet av arbete med genom, annotation och hantering av paraloger gener är ytterligare krav. Kandidaten ska behärska engelska bra såväl i tal som i skrift.

Meriterande: Erfarenhet av att jobba med ovan nämnda metoder i samband med närbesläktade arter är meriterande.

Anställningen: Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid från och med 2019-06-01 till och med 2020-06-30. Individuell lönesättning tillämpas.

Instruktioner för ansökan: Ansökan ska innehålla 1) ett brev som beskriver dig själv, dina forskningsintressen och varför du vill ha tjänsten, 2) ditt CV, 3) en kort beskrivning av din utbildning, 4) en kopia av din doktorandexamen och dina betyg, samt en kopia på din doktorsavhandling 5) namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner (e-postadress och telefonnummer), 6) relevanta publikationer. Ansökan ska skrivas på engelska.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Jochen Wolf, jochen.wolf @ebc.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast 2018-12-02. UFV-PA 2018/3690.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-06-01
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort München, Tyskland
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/3690
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-11-16
Sista ansökningsdag 2018-12-02

Tillbaka till lediga jobb