Uppsala universitet, Institutionen för organismbiologi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Vid institutionen för organismbiologi bedriver vi undervisning och forskning om evolution, utveckling och funktion i hela organismer. För mer information se www.iob.uu.se.

Projektet finansieras av ett bidrag från SciLifeLab (www.scilifelab.se), ett nationellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret kombinerar ledande teknisk expertis med avancerat kunnande inom translationell medicin och molekylära biovetenskaper. SciLifelab är en nationell resurs som drivs av Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Centret samarbetar med flera andra lärosäten.

Anställningen är placerad i Dr Fabien Burkis forskargrupp vid systematisk biologi (http://www.iob.uu.se/research/systematic-biology/burki-lab/) och drivs i samarbete med Dr. Jan Andersson vid institutionen för cell- och molekylärbiologi (http://www.icm.uu.se/molecular-evolution/andersson-lab/).

Projektbeskrivning: Studera evolution och specifika anpassningar till parasitism i Ascetosporea, ett allt ökande hot i marina miljöer som hittills inte har undersökts med moderna molekylära verktyg.Ascetosporea är en samling av dåligt karakteriserade mikrobiella eukaryota parasiter på marina ryggradslösa djur. De är mest kända för att inbegripa dödliga patogener på ostron och musslor, som orsakar skador för miljontals dollar i den växande vattenbruksindustrin. Hittills saknas Ascetosporea bland de modeller som beskriver evolution av parasitism eftersom jämförande genomiska data saknas för gruppen.Detta beror bland annat på att organismerna har mycket små celler, att det saknas cellinjer för värddjuren och metoder för att odla parasiterna in vitro. I det här projektet föreslår vi att övervinna dessa utmaningar genom att använda mikromanipulation och genom/transkriptome sekvensering på singel-cellnivå. Vi kommer att sekvensera de novo genom och transkriptom från flera parasiter som hittils inte kunnat odlas och som omfattar mångfalden inom Ascetosporea, samt gruppens närmaste frilevande släktingar. Med dessa data kommer vi att kunna få en översikt över evolutionen av parasitism i Ascetosporea, dvs identifiera pre-parasitiska tillstånd, parasitiska innovationer och linjespecifika anpassningar med hjälp av jämförande genomik.

Kvalifikationskrav: För att kvalificera sig för anställningen som postdoktor ska doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i biologi vara avlagd. Främst kommer de i fråga för anställning som avlagt doktorsexamen högst tre (3) år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Bedömningen av ansökningarna baseras framförallt på den sökandes förmåga att bedriva självständig forskning grundad i vetenskaplig skicklighet. Större vikt fästs vid kvaliteten på enskilda vetenskapliga arbeten än på mängden publikationer.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Högt motiverad individ med stark akademisk kompetens inom området för (mikrobiell) eukaryot utveckling. Vi letar efter en kombination av laborativa och bioinformatiska färdigheter: dokumenterade färdigheter i encells-genomik / transkriptomik och / eller mikromanipulationsteknik; dokumenterad erfarenhet inom bioinformatik att montera och annotera genom. Erfarenhet i fylogenetik / fylogenomik är meriterande.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2017-12-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2019-11-30.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av
Fabien Burki, e-post fabien.burki@ebc.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 17 september 2017, UFV-PA 2017/2796.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2017-12-01
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2017/2796
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
Publicerat 2017-08-17
Sista ansökningsdag 2017-09-17

Tillbaka till lediga jobb