Doktorand i dynamik av multivariata extremväderhändelser

Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner. Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem.

Programmet för luft-, vatten- och landskapslära, LUVAL, samlar forskning och utbildning i meteorologi, hydrologi, miljöanalys och naturgeografi. 

Arbetsuppgifter: G. Messoris forskningsgrupp arbetar med två H2020 projekt och flera nationella projekt kring olika aspekter av extremväderhändelser på mellan- och höga breddgraderna. Doktoranden ska arbeta inom ERC projekt “Multivariata extremväderhändelser i Nordamerika och Europa: från dynamik till förutsägbarhet”. Genom att använda dynamisk systemanalys och klimatmodelldata, kommer doktoranden att identifiera de regionerna som är mest utsatta för multivariata extremväderhändelser samt koppla dessa händelser till atmosfärens storskaliga dynamik, i det nuvarande och framtida klimaten. Undervisning och administrativt arbete kan ingå i ramen för anställningen (max 20%), vilket förlänger anställningen motsvarande tid.

Tjänsten: Anställningen är fyra år och doktoranden kommer huvudsakligen att ägna sig åt sin egen forskning. Om undervisning eller annan institutionstjänstgöring på maximalt 20 procent ingår i anställningen kan en förlängning beviljas. Löneplacering sker i enlighet med lokala riktlinjer vid Uppsala universitet. Sökanden måste vara berättigad till doktorsexamen vid Uppsala universitet. Information om forskarutbildning finns på webbplatsen för Naturvetenskapliga fakulteten.

Kvalifikationskrav: Sökanden ska ha en masters eller civilingenjörsexamen i Klimatvetenskap, Geovetenskaper, Fysik, Matematik, Meteorologi, eller närliggande ämnesområde. Den sökande skall ha goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Bra databehandling och kodningskunskap är fördelaktiga. Vi värdesätter dessutom förmåga till analytiskt tänkande, samarbetsförmåga, kreativitet, egen initiativrikedom samt ett självständigt arbetssätt. Erfarenheter inom den privata sektorn inom områden som är relevanta för arbetsuppgifterna kommer också att värderas positivt.

Ansökan skall innehålla:

  • En Curriculum Vitae.
  • Kopior på relevanta betyg
  • Ett personligt brev som beskriver den sökandes vetenskapliga intressen och motivation för att bli doktorand.
  • Kopia av mastersuppsats (slutliga versionen eller utkast).
  • Två referenser (namn och fullständiga kontaktuppgifter, inkl. telefonnummer).

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: Efter överenskommelse dock tidigast 2021-01-01.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Gabriele Messori, e-mail: gabriele.messori@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 5 november 2020, UFV-PA 2020/3451.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning: Heltid
Tillträde: 2021-01-01
Löneform: Fast lön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100 %
Ort: Uppsala
Län: Uppsala län
Land: Sverige
Referensnummer: UFV-PA 2020/3451
Facklig företrädare:
  1. ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  2. Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  3. Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat: 2020-10-01
Sista ansökningsdag: 2020-11-05
Webbsida: https://uu.varbi.com/what:job/jobID:354383/where:80/