Denna annons är inte tillgänglig!
WISE Doktorand inom fasta tillståndets fysik med inriktning mot design och undersökning av nya magnetiska nanokompositer för miljötillämpningar
Antagning till forskarutbildning i ämnet teknisk fysik med inriktning mot fasta tillståndets fysik vid avdelningen för fasta tillståndets fysik, institutionen för materialvetenskap, Uppsala universitet
Bli en av oss!
Institutionen för materialvetenskap har som mål att vara en miljö för framgångsrik och värdefull forskning och utbildning med inriktning mot materialvetenskapliga lösningar för viktiga samhällsutmaningar. Vår institution utgör en spännande arbetsplats med forskning i ett brett teknikrelaterat område, från grundforskning till storskalig tillämpad forskning, och med täta kontakter med studenter genom institutionens engagemang i civilingenjörs- högskoleingenjörs- och masterutbildningar. Vår forskning och undervisning bedrivs inom sju avdelningar med olika forskningsfokus.
Om avdelningen
Avdelningen för fasta tillståndets fysik är en del av institutionen för materialvetenskap vid Ångströmlaboratoriet. Vi arbetar med både grundläggande och tillämpad forskning som är relaterad till energi och miljöfrågor såväl som till biovetenskapliga tillämpningar. Företrädesvis undersöker vi fysikaliska och kemiska egenskaper hos nanomaterial och nya material som kan användas som tunna filmer för smarta fönster, gassensorer, fotokatalytiska beläggningar, spinntronik och biomagnetiska tillämpningar eller för att skapa nya magnetiska material för grön energiteknologi. Läs mer om avdelningen för fasta tillståndets fysik här
WISE
Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE, wisematerials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap. Läs mer: https://wise-materials.org. Unga forskare som rekryteras till WISE-programmet kommer att ingå i WISE Forskarskola, ett ambitiöst rikstäckande program med seminarier, kurser, forskningsbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och internationellt nätverk mellan doktorander, postdoktorer, forskare och näringsliv. Målet för WISE är att skapa förutsättningar för ett hållbart samhälle genom forskning på nya miljövänliga material och framställningsmetoder, ett delmål är att utveckla metoder för framställning av nya material för bekämpning av föroreningar och giftiga utsläpp.
Projektbeskrivning
I projektet har vi som mål att syntetisera och karakterisera funktionella magnetiska nano-kompositer och undersöka deras potential som nano-adsorbenter och fotokatalysatorer för att avlägsna vattenföroreningar genom adsorption och/eller katalys. Lösningsbaserade syntestekniker används för att syntetisera nano-kompositer som skall innehålla magnetiska komponenter, företrädesvis järnoxider, för att möjliggöra magnetisk separation. De tillverkade materialen karakteriseras genom morfologisk/strukturell analys, ytanalys och detaljerad magnetisk karakterisering. Nano-kompositernas katalytiska egenskaper och deras adsorptionseffektivitet undersökts, liksom deras förmåga att avlägsna vattenföroreningar genom mätning av adsorptionsisotermer och kinetiska studier. I projektet ingår även att utveckla ett permanentmagnetsystem för magnetisk separation av nano-kompositerna från vatten för mätning av möjligheten till återvinning och återanvändning av de syntetiserade materialen.
Projektet är ett samarbete mellan avdelningarna för fasta tillståndets fysik samt för nanoteknologi och funktionella material, vid institutionen för materialvetenskap, Uppsala universitet, och universitetet i Genua, Italien. Det kommer att finnas möjligheter att samverka med andra forskningsgrupper inom WISE-programmet genom att aktivt delta i konferenser och workshops organiserade av WISE samt som medlem i WISE-forskarskola.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna inom det ovan beskrivna forskningsprojektet inkluderar främst syntes av magnetiska nanokompositer genom lösningsbaserade syntesmetoder och utvärdering av deras användbarhet för vattenrening. Arbetet innebär även att, på egen hand eller tillsammans med andra, arbeta med att:
Det ingår även spridning av den förvärvade kunskapen genom vetenskapliga artiklar i internationella vetenskapliga tidskrifter samt presentationer på internationella konferenser.
Kvalifikationskrav
Masterexamen/civilingenjörsexamen i Kemi, Materialvetenskap, Fysik eller motsvarande meriter.
Vi kräver dokumenterad erfarenhet av lösningsbaserad kemisk syntes.
Vi kräver god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.
Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen (1993:100) 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.
Önskvärt/meriterande i övrigt
Dokumenterad kunskap och erfarenhet av ett eller flera av följande områden betraktas som en merit:
Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom förmåga att självständigt planera och utföra arbete. Du har en god kommunikativ förmåga där du genom denna egenskap samarbetar väl med andra. Du har även en god förmåga att författa akademisk text.
Vi söker dig som värdesätter att arbeta i en internationell och tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Din erfarenhet och kompetens kommer att spela en viktig roll i att vidareutveckla den pågående forskningen vid institutionerna samt bidra till dess framtida utveckling.
Din ansökan ska innehålla:
Ansökan bör skrivas på engelska.
Att vara doktorand
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max. 20% av arbetstiden.
Att vara doktorand innebär att självständigt driva projekt inom ett specifikt forskarutbildningsämne. Du samarbetar löpande med andra doktorander och forskare för att tillsammans skapa resultat inom olika projekt och har en eller flera handledare till stöd under din forskarutbildning. Du arbetar dock till stor del självständigt, tex. genom arbete i laboratoriemiljö och att skriva artiklar för journaler samt för resultat till din doktorsavhandling. Vanligtvis ingår någon form av halvtidsseminarium efter ungefär halva utbildningstiden.
När du antas till en forskarutbildning erbjuds du en anställning som doktorand. En anställning som doktorand vid Uppsala universitet motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.
Läs mer om forskarutbildningen här
Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-01-15 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala
Upplysningar om anställningen lämnas av: Universitetslektor Tapati Sarkar, tapati.sarkar@angstrom.uu.se, +46 18 471 3359
Välkommen med din ansökan senast den 29 november 2024, UFV-PA 2024/3520
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Löneform | Fast lön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Uppsala |
Län | Uppsala län |
Land | Sverige |
Referensnummer | UFV-PA 2024/3520 |
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2024-10-14 |
Sista ansökningsdag | 2024-11-29 |