Uppsala universitet, Institutionen för lingvistik och filologi

Biträdande universitetslektor i lingvistik 

Uppsala universitet, Institutionen för lingvistik och filologi

Institutionen för lingvistik och filologi bedriver forskning och utbildning inom språkvetenskap och textstudier i ett antal olika språk och språkrelaterade ämnen. Institutionens verksamhet täcker många av de klassiska och moderna språken och kulturerna i stora delar av Europa, Asien och Afrika, samt datorlingvistik och lingvistik. Utbildning erbjuds på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Institutionen har ett sjuttiotal anställa och utgör en internationell och intellektuellt livaktig miljö.

Institutionen för lingvistik och filologi söker en biträdande universitetslektor i lingvistik med inriktning mot flerspråkig språkinlärning. Lingvistik är ett huvudområde för utbildning på grund- och avancerad nivå samt på forskarnivå. Ämnet medverkar i Språkvetarprogrammet, Logopedprogrammet och Masterprogrammet i språk. 

Lingvistikämnet vid institutionen är involverat i flera externfinansierade tvärvetenskapliga projekt. Ämnets aktuella forskningsområden inkluderar historisk lingvistik och språklig mångfald, språkdokumentation och typologi, samt barns språkutveckling, språkstörning, tvåspråkighet/flerspråkighet och andraspråksinlärning. 

Vi söker nu en medarbetare med specialisering inom flerspråkig språkinlärning, vilket inbegriper andraspråksinlärning, barns språkutveckling och språkkontakt.

Ämnesområde:
Lingvistik

Arbetsuppgifter   
Syftet med anställningen är att läraren ska ges möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare och meritera sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som universitetslektor. I arbetsuppgifterna ingår forskning inom det aktuella ämnesområdet om 50 % samt undervisning och administration om maximalt 50 %. 

I undervisning ingår kursansvar, kursadministration, kursutveckling, examination samt handledning på grund- och avancerad nivå, på svenska och engelska, på campus. Undervisning omfattar i första hand området flerspråkig språkinlärning, såsom andraspråksinlärning, tvåspråkighet/ flerspråkighet, barns språkutveckling och språkkontakt, men omfattar även undervisning inom andra lingvistikområden (exv. grammatik, fonologi, semantik, sociolingvistik, språkdokumentation, typologi). Inom forskningen förväntas innehavaren arbeta tillsammans med och förstärka befintliga forskargrupper i ämnet lingvistik, vid institutionen och vid fakulteten, såsom det fakultetsövergripande nätverket Språk & Lärande.

Som biträdande universitetslektor förväntas du aktivt ansöka om externa forskningsmedel och följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet samt medverka i fakultetens och institutionens pedagogiska och vetenskapliga utvecklingsarbete. 

Behörighetskrav
Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens, visat pedagogisk skicklighet och har de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl. Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. För denna anställning krävs doktorsexamen inom lingvistik eller annat närliggande område. 

En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst fem veckor eller motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.

Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelska är ett krav. Den som vid anställningstillfället saknar förmåga att undervisa på svenska förväntas utveckla sådan förmåga inom två år från anställningstillfället.

Den sökande ska ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl. Sådana personliga egenskaper är här flexibilitet, god samarbetsförmåga och ansvarstagande.

Det krävs att den vetenskapliga kompetensen, den pedagogiska skickligheten och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

Bedömningsgrunder
Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten. Skickligheten kommer att utvärderas med hänsyn tagen till karriäravbrott på grund av barnomsorg, militärtjänst och liknande. Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. 

Med hänvisning till anställningens karaktär av meriteringsanställning ska de sökandes vetenskapliga och pedagogiska meriter bedömas framför allt i kvalitativt hänseende. Ett kvantitativt försteg hos en sökande, vilket kan förklaras av att en sökande varit verksam under längre tid, ska inte vara utslagsgivande.
För denna anställning är undervisnings-, handlednings- och forskningserfarenhet inom andraspråksinlärning, tvåspråkighet/flerspråkighet, barns språkutveckling och språkkontakt  särskilt meriterande. Forskningserfarenhet inom andra språk än de stora västerländska nationalspråken är meriterande.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att fästas vid forskningsmeriter inom flerspråkig språkinlärning (vilket inbegriper andraspråksinlärning, tvåspråkighet/flerspråkighet, barns språkutveckling och språkkontakt), och i andra hand inom andra lingvistikområden. Meriterande är forskningserfarenhet inom andra, för ämnet aktuella inriktningar (t.ex. språkdokumentation, grammatik, typologi, historisk lingvistik).

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Vid bedömningen av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattningen av undervisningen, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskilt vikt att fästas vid pedagogiska meriter inom flerspråkig språkinlärning (vilket inbegriper andraspråksinlärning, tvåspråkighet/flerspråkighet, barns språkutveckling och språkkontakt), och i andra hand inom andra lingvistikområden. Meriterande är även undervisning och handledning inom andra områden (exv. grammatik, fonologi, semantik, sociolingvistik).

Administrativ skicklighet, ledningsskicklighet och samverkansskicklighet kommer att tillmätas vikt. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället, exempelvis i form av populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag. 

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Anställningsperiod och befordran
Anställning som biträdande universitetslektor kan innehas i längst fyra år. Vid utgången av anställningen som biträdande lektor har sökanden rätt att prövas för anställning som universitetslektor. Befordran till universitetslektor ska grundas på en sammanvägd bedömning av den sökandes vetenskapliga, pedagogiska och administrativa skicklighet. Vid bedömningen ska särskild vikt läggas vid det arbete som utförts under tiden som den sökande varit anställd som biträdande universitetslektor. Ett grundkrav är då att sökanden ska uppnå de krav som gäller för universitetslektor enligt den anställningsordning som gäller vid Uppsala universitet och Språkvetenskapliga fakulteten. I detta fall gäller dessutom att den sökande ska ha tillägnat sig förmåga att använda svenska som undervisnings- och arbetsspråk. Därutöver gäller att den sökande ska ha fullgjort sina arbetsuppgifter på ett tillfredsställande sätt. Skriftlig ansökan om att prövas för befordran till universitetslektor ska ha inkommit till Språkvetenskapliga fakultetsnämnden senast sex månader före anställningen som biträdande universitetslektor upphör.

Vetenskaplig skicklighet: För befordran till universitetslektor ska en sökandes vetenskapliga meriter vara på god internationell nivå och visa på en självständig forskarprofil. Den sökande bör ha visat förmåga att på egen hand initiera och driva vetenskapliga projekt. I bedömningen av vetenskaplig skicklighet ska t.ex. anslag från forskningsfinansiärer, publikationer i för ämnet relevanta publiceringsformer, presentationer vid vetenskapliga konferenser eller workshops, antagning som docent, samt andra för ämnet relevanta meriter tillmätas betydelse.

Pedagogisk skicklighet: För befordran till universitetslektor ska en sökande ha genomgått för verksamheten relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande minst tio veckor eller ha motsvarande kunskaper. I bedömningen av pedagogisk skicklighet ska dokumenterad förmåga att planera, utveckla, genomföra och utvärdera kurser på grundnivå och avancerad nivå, dokumenterad handledning av examensarbeten på grund- och avancerad nivå, samt erfarenhet av handledning på forskarnivå tillmätas betydelse.

Administrativ skicklighet: För befordran till universitetslektor bör den sökande ha visat administrativ skicklighet genom medverkan i övergripande planering av vetenskaplig och pedagogisk verksamhet. I bedömningen av administrativ skicklighet ska roller inom forskningsprojekt och administrativa uppdrag på universitets-, fakultets- eller institutionsnivå och externa uppdrag tillmätas betydelse.

Ansökningsförfarande
Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. Meriter erhållna efter sista ansökningsdag kan inte åberopas. Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska och inges via Uppsala universitets elektroniska rekryteringssystem Varbi och innefatta följande
•    Personligt brev
•    CV (kortfattad redogörelse för vetenskaplig, pedagogisk och annan verksamhet)
•    Redovisning av vetenskapliga meriter
•    Redovisning av pedagogiska meriter
•    Redovisning av administrativa meriter, ledningsmeriter och samverkansmeriter
•    Redovisning av övriga meriter
•    Publikationsförteckning
•    Vetenskapliga och pedagogiska arbeten som åberopas
•    Självreflekterande redovisning över framtida forskning, pedagogisk och övrig meritering
•    Betyg, intyg och andra relevanta handlingar

Rekryteringsgruppen kan använda sig av intervjuer, provföreläsningar och referenser. Sökande måste därför vid förfrågan vara beredd på att lämna in en förteckning över referenser (högst tre) som kan belysa sökandens yrkeskompetens och personliga egenskaper som har betydelse för tjänsten, såsom samarbetsförmåga, ansvarstagande, flexibilitet och ledaregenskaper.

Eventuellt åberopade publikationer som inte finns i elektroniskt format skickas i två exemplar till Uppsala universitet, Språkvetenskapliga fakulteten, Box 256, 751 05 Uppsala. Märk försändelsen med dnr UFV-PA 2025/831

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Se även  Uppsala universitetets anställningsordning och Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer.

Om anställningen
Anställning som biträdande universitetslektor är tidsbegränsad anställning och kan innehas i längst fyra år med möjlighet till befordran till universitetslektor (HF 4 kap 12 a §).
Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala. Den som anställs förväntas ha sin huvudsakliga anställning förlagd till institutionen i Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: prefekt Dimitrios Iordanoglou, prefekt@lingfil.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 29 april 2025, UFV-PA 2025/831

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/831
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST (OFR/S), ofr@uu.se
  • Saco-S, saco-s@uu.se
Publicerat 2025-04-01
Sista ansökningsdag 2025-04-29
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb