Uppsala universitets karriärsystem, Tenure track, ger biträdande universitetslektorer rätt att prövas för befordran till universitetslektor. Universitetet erbjuder bland annat stöd för vetenskaplig och pedagogisk utveckling, ledarskapsutveckling samt patent- och innovationsstöd.
Programmet Strukturkemi vid Institutionen för kemi – Ångström har sedan många år en verksamhet inriktad på utveckling av material och tillämpningar inom batteriområdet: Ångström Advanced Battery Center. Vi tar fram nya elektrod- och elektrolytmaterial, karaktäriserar dessa, förbättrar materialen med avseende på batteriprestanda samt studerar grundläggande kemiska egenskaper i batterier med både experimentella och teoretiska metoder. Forskningen är därmed både grundläggande och tillämpad.
COMPEL (Competence and excellence for the electrification of the transport system) är ett strategiskt initiativ från den svenska regeringen för att säkerställa Sveriges långsiktiga konkurrenskraft inom batteriutveckling och elektrifiering av transportsektorn. Forskning och utbildning inom plattformen täcker hela batterivärdekedjan och erbjuder ett tvärvetenskapligt nätverk för samarbete mellan tre universitet: Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet. Det är inom denna kontext som COMPEL nu rekryterar ett flertal unga forskare med olika kompetenser inom batterivärdekedjan, med ambitionen att bygga en unik tvärvetenskaplig forsknings- och utbildningsmiljö. Detta initiativ bygger på ett starkt partnerskap mellan akademi och industri för att driva forskning och utveckling framåt.
Inom COMPEL-satsningen kommer en biträdande universitetslektor att anställas vid Institutionen för Kemi - Ångström som en forskningssatsning avseende det fasta tillståndets kemi för oorganiska batterimaterial. Den nya biträdande universitetslektorn bjuds in till samarbete med institutionens och COMPELs forskare i en miljö som stöttar etableringen av en egen forskargrupp. Anställningen kommer med ett startpaket.
Beskrivning av anställningens ämnesområde: Det fasta tillståndets kemi utgör en betydande del av batteriforskningsområdet, där oorganiska material utvecklas och studeras för såväl anoder, katoder som fastfaselektrolyter, liksom oorganiska material för en rad andra batterikomponenter. Syntes, tillämpning och karaktärisering av dessa tillhör kärnan av materialvetenskaplig batteriforskning. Syntes innebär gasfas-teknik, sol-gelmetoder och högtemperaturstillverkning, medan karaktärisering i hög grad involverar diffraktionstekniker (röntgen, neutroner) medan också spektroskopiska metoder också är betydelsefulla. I detta sammanhang är användandet av storskalig infrastruktur idag väsentligt för spetsforskning. Vi söker nu en ny medarbetare med denna typ av expertis.
Arbetsuppgifter:
Anställningsperiod:
Anställningen som biträdande universitetslektor kan innehas i längst sex år. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.
Behörighetskrav:
Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav
Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet, varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.
Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom oorganisk fastfaskemi, innehållandes relevanta syntesmetoder för material och karaktärisering av dessa. Avseende syntes är sol-gelmetoder av särskilt intresse. Avseende karaktärisering är diffraktionsteknik och neutronspridning av särskilt intresse. Erfarenhet av batterimaterial, antingen via synteskemisk forskning eller karaktärisering, är ett krav. I detta sammanhang är erfarenheter av konstruktion och testning av batteriprototyper meriterande.
Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid erfarenhet av undervisning inom kemi, specifikt oorganisk kemi och fasta tillståndets kemi, särskilt materialsyntes och -karaktärisering. Diffraktionstekniker och användning av storskalig forskningsinfrastruktur är av särskilt intresse.
Administrativ skicklighet: Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet.
Ledningsskicklighet: Ledningsskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet.
Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Andra exempel på samverkan är patentansökningar, kommersialisering och industrisamverkan. Även förmåga att omsätta kunskapsutbyte med det omgivande samhället i aktiviteter av betydelse för utbildningens utveckling och kvalitet ingår i samverkansskickligheten.
Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.
Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.
Uppsala universitetets anställningsordning
Instruktioner för ansökan om anställning
Upplysningar om anställningen lämnas av Daniel Brandell, 018-4713709 eller Erik Berg, Erik.Berg@kemi.uu.se.
Anställningsform: Heltid, visstidsanställning längre än 6 månader
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100%
Ort: Uppsala
Lön: Individuell lönesättning tillämpas.
Tillträde: Efter överenskommelse.
Välkommen med din ansökan senast den 22 maj 2025, UFV-PA 2025/712.
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Tillträde | enligt överenskommelse |
Löneform | Fast lön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Uppsala |
Län | Uppsala län |
Land | Sverige |
Referensnummer | UFV-PA 2025/712 |
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2025-03-28 |
Sista ansökningsdag | 2025-05-22 |