Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Universitetslektor i seismologi med inriktning mot studier av jordskorpan och litosfären

Uppsala universitets karriärsystem, Tenure track, ger universitetslektorer rätt att prövas för befordran till professor. Universitetet erbjuder bland annat stöd för vetenskaplig och pedagogisk utveckling, ledarskapsutveckling samt patent- och innovationsstöd.

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och mest mångsidiga institution i sitt slag. Vi har cirka 280 anställda. Vår verksamhet är tvärvetenskaplig och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft-, vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; petrologi, mineralogi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att undersöka jordens historia förstår vi hur vår planet har utvecklats över tid och hur hållbar utveckling drar nytta av denna kunskap.

Geofysikprogrammet vid Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och bredaste universitetsprogram inom geofysik och rymmer kompetens inom jordbävningsseismologi, reflektionsseismologi, elektromagnetiska metoder, petrofysik, bergmekanik och geodynamisk modellering hos de 45 anställda. Programmet driver det svenska nationella seismiska nätet (SNSN), bestående av 67 permanenta bredbandsseismografer och en instrumentpool för passiva seismiska fältstudier, vilket ger en plattform för jordskorpe- och litosfärstudier i Fennoskandien och på andra håll. Programmet har omfattande instrumentering för reflektions- och refraktionsseismologi och leder kompetenscentret Smart Exploration Research Center som utvecklar seismiska och elektromagnetiska insamlings- och tolkningsmetoder för ytnära studier av jordskorpan för prospektering av kritiska mineraler. Programmet driver petrofysiska och geomekaniska laboratorier och är en del av ett nationellt djupborrningsinfrastrukturprogram med tillgång till en borrigg och borrhålssonder för bestämning av fysiska egenskaper och in-situ-spänningsmätningar. Mer information om institutionen och programmet finns på https://www.uu.se/institution/geovetenskaper/.

Beskrivning av anställningens ämnesområde:
Ämnesområdet för denna anställning innefattar seismologi, med tonvikt på regionala strukturer och seismicitet, som kan komplettera och stärka pågående geofysisk forskning om jordskorpa och litosfärisk arkitektur samt processer. Viss tonvikt förväntas på att utnyttja data från SNSN och andra tillfälliga samarbetsprojekt i den Fennoskandiska regionen för att förstå avtrycket av tidiga processer i denna urgamla region. Vi söker en person med dokumenterad förmåga att kommunicera på en multidisciplinär nivå för att beskriva seismologiska studier med modeller och hypoteser.

Arbetsuppgifter 

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander i seismologi, jordens historia och geodynamik.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen i geofysik/seismologi eller relaterad geovetenskap.
  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet eller annan yrkesskicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelskaom inte särskilda skäl föreligger.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet vilka tillmäts lika stor vikt.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även forskningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel teknikutveckling och innovationsförmåga, beaktas. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom seismologi och litosfäriska processer. Erfarenhet av och expertis i att organisera och genomföra seismologiska fältexperiment är meriterande.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället att tillmätas betydelse.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Förutom akademisk ­meritering kan även utbildnings- och undervisnings­meritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid seismologi och geodynamik samt att utbilda studenter i fält.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.

Övrig skicklighet
Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning
Instruktioner för ansökan om anställning

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan komma att tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Olafur Gudmundsson, +46 18 471 2788, olafur.gudmundsson@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 januari 2025, UFV-PA 2024/3750.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3750
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-12-10
Sista ansökningsdag 2025-01-15
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb