Denna annons är inte tillgänglig!
Antagning till forskarutbildning i ämnet teknisk fysik med inriktning mot medicinsk teknik
vid avdelningen för medicinsk teknik, institutionen för materialvetenskap, Uppsala universitet
Bli en av oss!
Institutionen för materialvetenskap har som mål att vara en miljö för framgångsrik och värdefull forskning och utbildning med inriktning mot materialvetenskapliga lösningar för viktiga samhällsutmaningar. Vår institution utgör en spännande arbetsplats med forskning i ett brett teknikrelaterat område, från grundforskning till storskalig tillämpad forskning, och täta kontakter med studenter genom institutionens engagemang i civilingenjörs- kandidat- och masterutbildningar. Vår forskning och undervisning bedrivs inom sju avdelningar med olika forskningsfokus.
Avdelningen för medicinsk teknik är en del av institutionen för materialvetenskap vid Ångströmlaboratoriet. Vi bedriver forskning inom utveckling och utvärdering av nya material i samspel med biologiska system för att förstå de bakomliggande principerna för detta. För oss är det lika viktigt att studera materialens inverkan på biologiska processer såväl som biologiska processers inverkan på material. Vår ambition är att främja en dynamisk undervisnings- och forskningsmiljö som är internationellt erkänd för sin spetskompetens när det gäller att koppla samman grundforskning med kliniska tillämpningar.
Den interdisciplinära forskargruppen EMBLA som leds av professor Maria Tenje bedriver framgångsrik och internationellt erkänd forskning inom organs-on-chip och droppbaserad mikrofluidik i samarbete med forskarlag vid flera olika svenska och utländska universitet. Forskningsfinansiering har erhållits genom flera prestigefyllda anslag, bl.a. från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och European Research Council (ERC).
Ytterligare information om forskargruppen finns att tillgå på websidan: http://www.materialvetenskap.uu.se/embla
Projektbeskrivning
Organs-on-chip är ett snabbt växande forskningsfält med ambitionen att på sikt ersätta traditionella djurförsök. Ett speciellt fokus för vår forskargrupp är att utveckla droppbaserade mikrofluidala system med integrerad akustik, s.k. akustofluidala system, för att hantera och studera celler när de växer i en 3D-miljö efterliknande kroppsvävnad. I dag är vi ca. 10 personer i gruppen och inom det pågående ERC-finansierade projektet PHOENIX forskar vi på akustofluidala lösningar för framställning och odling av organoider för att kunna kontrollera dess cellulär struktur.
Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max. 20% av arbetstiden.
Att vara doktorand innebär att självständigt driva projekt inom ett specifikt forskarutbildningsämne. Du samarbetar löpande med andra doktorander och forskare för att tillsammans skapa resultat inom olika projekt och har en eller flera handledare till stöd under din forskarutbildning. Du arbetar dock till stor del självständigt, tex. genom arbete i laboratoriemiljö och att skriva artiklar för journaler och för resultat till din doktorsavhandling. Vanligtvis ingår någon form av halvtidsseminarium efter ungefär halva utbildningstiden.
När du antas till en forskarutbildning erbjuds du en anställning som doktorand. En anställning som doktorand vid Uppsala universitet motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.
Läs mer om forskarutbildningen här
Dina arbetsuppgifter inom PHOENIX-projektet innebär forskning inom droppbaserade akustofluidala system för att skapa biologiska strukturer med bestämd cellulär organisation. Du är ansvarig för tillverkning av sådana system med hjälp av renrumsbaserade tekniker samt våra olika verktyg för s.k. rapid prototyping. Du ansvarar även för utvärdering av systemens prestanda gällande både de mekaniska egenskaperna, t.ex. akustisk fokuseringskraft, samt biologiska effekter på cellerna. Biologisk utvärdering sker i form av infärgning och mikroskopering tillsammans med genetiska analyser för att undersöka tillväxt och differentiering av organoiderna. Mekanisk utvärdering inkluderar även olika tekniker för materialanalys, speciellt fokuserat på materialens akustiska egenskaper.
Kvalifikationskrav
Masterexamen/civilingenjörsexamen inom medicinsk teknik, teknisk fysik, materialvetenskap, nanoteknik, bioteknik eller motsvarande meriter.
Vi ställer krav på dokumenterad erfarenhet inom minst ett av följande områden (t.ex. genom utfört examensarbete):
1) odling och karakterisering av humana celler, gärna stamceller, eller
2) mikrofluidala system för biomedicinska tillämpningar.
Vi kräver god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.
Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen (1993:100) 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.
Önskvärt/meriterande i övrigt
Dokumenterad erfarenhet av ett eller flera av följande områden betraktas som en merit:
Tillverkning och experimentellt arbete inom mikrofluidik Cellodling, infärgningsprotokoll och mikroskopi
Vi söker en kreativ person med stark motivation att genomföra doktorandstudier inom detta tvärvetenskapliga ämne. Vi lägger stor vikt vid personliga kvalifikationer och söker dig som har god förmåga att både arbeta självständigt och i grupp då forskningens natur regelbundet skiftar mellan dessa två arbetsformer. Dessutom behöver du vara starkt motiverad inför din doktorandutbildning och att lära dig nya tekniker och metoder. Du måste ha lätt för att kommunicera dina forskningsresultat, ha god analytisk förmåga samt vara strukturerad och lätt kunna planera och leda ditt eget arbete. Du har även en god förmåga att författa akademisk text.
Din ansökan ska innehålla
Ett kort brev där du beskriver dig själv, varför du vill doktorera och varför just du är lämplig för denna tjänst. CV (max 2 sidor) En vidimerad kopia av din masterexamen/civilingenjörsexamen och dina kursbetyg. Kopior av ditt examensarbete på avancerad nivå och andra dokument, så som publikationer, som du önskar åberopa. Namn och kontaktuppgifter på minst två kontaktpersoner som accepterat att vara referenser för dig, med eventuellt ytterligare rekommendationsbrev. Det ska även framgå vilken relation du har haft till respektive referent.
Ansökan bör skrivas på engelska. Vi kommer löpande att läsa ansökningshandlingar och kalla till intervju.
Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-01-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala
Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Maria Tenje, maria.tenje@angstrom.uu.se och Karin Magnusson, karin.magnusson@angstrom.uu.se
Välkommen med din ansökan senast den 18:e november 2024, UFV-PA 2024/3496
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Löneform | Fast lön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Uppsala |
Län | Uppsala län |
Land | Sverige |
Referensnummer | UFV-PA 2024/3496 |
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2024-10-14 |
Sista ansökningsdag | 2024-11-18 |