Uppsala universitet, Inst. för samhällsbyggnad och industriell teknik

Vill du arbeta med vätgassystem för sjöfarten, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor på Uppsala universitet.

Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik består av tre avdelningar: Kvalitetsteknik, Industriell teknik samt Byggteknik och byggd miljö. Institutionen har drygt 100 anställda och har sin forskning och utbildning både vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och vid Campus Gotland. För mer information, se institutionens webbplats. Denna anställning kommer att vara placerad vid Avdelningen för kvalitetsteknik vid Campus Gotland. 

Kvalitetsteknik är en avdelning som arbetar med både undervisning och forskning. Avdelningen erbjuder ett brett utbud av program och fristående kurser som genomsyras av hållbarhet med målet att skapa långsiktigt hållbara företag och organisationer. Det bedrivs flera forskningsprojekt vid avdelningen för kvalitetsteknik som knyter an till hållbar utveckling. Hela avdelningen befinner sig på Campus Gotland i Visby, ett internationellt campus mitt i världsarvet Visby som är huvudort på ön Gotland. För mer information, se avdelningens webbplats.  

På Avdelningen för kvalitetsteknik har vi under tre års tid byggt upp en forskningsmiljö kring vätgasens användning och dess försörjningssystem, primärt är forskningen inriktad på sjöfarten men även applikationer inom vägtransporter och arbetsmaskiner studeras. Arbetet bedrivs i nära samarbete såväl med andra universitet och lärosäten som med industrin. 

Forskningsprojektet

Hur fyller man 16 ton vätgas till ett fartyg på 45 minuter? Detta är kärnfrågan i det kommande forskningsprojektet och denna postdoktortjänst.

Vätgas har en god potential att möjliggöra övergången till en fossilfri maritim sektor för vissa segment. Färjedrift är väl lämpad för att använda vätgas, men den låga volymetriska densiteten kräver hög frekvent tankning. Vidare är det viktigt att kunna tanka vätgasen på kort tid.

Vi har identifierat vätgasfyllningen som en av de största teknisk utmaningarna i det maritima vätgasförsörjningssystemet. Här finns en rad utmaningar inklusive termodynamisk, säkerhet, materialvetenskap och hantering. Dessutom ska vätgastankstationen placeras i en hamn med begränsat fysiskt utrymme och många passagerare och gods i omgivningen.

Vår grupp ska nu starta och leda ett forskningsprojekt med fokus på tankning av vätgas. Forskningen kommer att bedrivas i nära samarbete med andra universitet och forskningsinstitut samt med industrin. Fallstudien för projektet är Gotlands färjesystem och operatören Rederi AB Gotland är den industriella huvudsponsorn till projektet.

Projektet är uppdelat i tre delar där det första steget är att ta fram en konceptuell lösning på det storskaliga vätgastankningsproblemet, 16 ton vätgas på 45 minuter. Konceptet ska omfatta alla installationer i hamnen, inklusive buffertlagring, tankstation, hanterings- och säkerhetsinstallationer. Lösningen ska verifieras genom beräkningar, termodynamiska simuleringar, riskidentifieringsstudier och andra lämpliga metoder. Denna första del ska vara klar år 2026 och kommer att följas av en ingenjörsdel och ett sista steg där ett pilot- och demonstrationssystem ska byggas.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgifterna för denna tjänst inkluderar:

  • Genomföra teoretisk och tillämpad forskning inom området storskalig vätgasfyllning inom sjöfarten för att utveckla en konceptuell lösning för vätgasfyllning till färjor. Optimera tankstationsuppställningen med hjälp av termodynamiska simuleringar och riskidentifieringsstudier (hazids).
  • Skriva högkvalitativa forskningsartiklar för publicering i välrenommerade tidskrifter och delta i internationella konferenser inom området.
  • Ta del av forskningsspridning genom institutionsseminarier och konferenspresentationer nationellt och internationellt.
  • Bidra till och skriva ansökningar om externa forskningsmedel.

Kvalifikationskrav

Doktorsexamen i fysik, kemi eller teknisk fysik, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i fysik, kemi eller teknisk fysik. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

  • Starka analytiska och matematiska kunskaper samt erfarenhet inom till exempel följande ämnen: vätgastankningssystem, vätgasförsörjningssystem, energisystem, termodynamiska simuleringar, maritima vätgassystem, vätgasproduktionssystem
  • Goda programmeringskunskaper i MATLAB eller Python
  • Utmärkta kunskaper i engelska, skrift och tal, krävs
  • Förmåga att utföra självständig forskning samt att samarbeta med andra medlemmar i forskningsgruppen och industriella partners

Önskvärt/meriterande i övrigt

Kunskaper i ett skandinaviskt språk är meriterande.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i två år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 250101 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Campus Gotland, Visby.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Björn Samuelsson, +46 (0)70 370 3971, bjorn.a.samuelsson@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 8 november 2024, UFV-PA 2024/3463. 

 

Om Campus Gotland: Uppsala universitet Campus Gotland erbjuder det bästa av två världar: det fullskaliga universitetets breda utbud och tyngd inom utbildning och forskning, och ett unikt småskaligt campus i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Campus Gotland utgör en knutpunkt för universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet. Se hur det är att leva och bo på Gotland.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 250101 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Gotland
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3463
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-10-11
Sista ansökningsdag 2024-11-08

Tillbaka till lediga jobb