Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Tidsbegränsad forskare inom teori om kondenserad materia med fokus på energi och biomaterial

Vill du arbeta med materialteori, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som forskare på Uppsala universitet.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 100 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid nio forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Arbetsuppgifter
Vi söker en forskare i teori om kondenserad materia för ett projekt om avancerad energi och biomaterial. Projektet är en del av en större satsning med fokus på nya material för energi- och biotillämpningar. Dessa strukturer kan fritt utnyttjas för laddning av och avkänning av intressanta arter som enzymer, DNA etc. och därmed erbjuda nya möjligheter inom biosensing och gröna energimarknader. På grund av de mycket komplexa geometrierna krävs det förståelse av dessa hybridnanomaterial i varje skede för att bättre kunna ställa in förhållandet mellan struktur och egenskaper. En annan studie syftar till effektiv och hållbar vätgasgenerering genom att utveckla en mer exakt teknik för att förutsäga övergångsvägar jämfört med de tillgängliga, med huvudsaklig inriktning på tvådimensionella material (2D) och att överväga den katalytiska reaktionsmekanismen för H2O- och CH4-dissociation på sådana 2D-material för att uppnå en effektiv H2-produktion. I projektet ingår beräkningsarbete med hjälp av avancerade elektronstrukturmetoder och storskaliga datorsimuleringar. I arbetsuppgifterna ingår samarbete med de olika medlemmarna i gruppen samt med personer utanför gruppen i Sverige och utomlands och produktion av forskningsresultat i form av vetenskapliga publikationer.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i teoretisk fysik/kemi eller relaterat ämne. Den sökande ska ha en stark bakgrund inom beräkningsbaserad materialvetenskap. Flytande kunskaper i både skriftlig och muntlig engelska är ett absolut krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Programmeringsfärdigheter i C++ och Python är fördelaktiga med dokumenterad erfarenhet av att använda VASP-, GPAW-, LAMMPS- och GROMACS-koder.

Ansökan
Ansökan ska bestå av ett följebrev, CV, publikationslista och en kort forskningsförklaring som beskriver den sökandes forskningserfarenheter och intressen. Den sökande bör också se till att två rekommendationsbrev skickas per e-post till wei.luo@physics.uu.se. Kontaktuppgifter till brevskrivarna bör ingå i ansökan.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-07-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av:
Dr. Wei Luo (wei.luo@physics.uu.se) , Prof. Rajeev Ahuja (rajeev.ahuja@physics.uu.se), Prof. Olle Eriksson (olle.eriksson@physics.uu.se)

Välkommen med din ansökan senast den 7 juni 2024, UFV-PA 2024/1804.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-07-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1804
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-24
Sista ansökningsdag 2024-06-07

Tillbaka till lediga jobb