Uppsala universitet, Institutionen för kemi - BMC

Doktorand i kemi med forskning inom datadriven Life Science

Institutionen för kemi – BMC bedriver forskning och utbildning inom analytisk kemi, biokemi och organisk kemi. Drygt 100 personer, varav ca 45 doktorander, arbetar vid institutionen. Nya medarbetare och studenter rekryteras från hela världen och engelska är det huvudsakliga arbetsspråket. Institutionen är belägen vid Biomedicinskt Centrum i Uppsala där det finns goda möjligheter till samarbeten med forskargrupper inom biologi, farmaci, medicin och SciLifeLab samt tillgång till avancerad infrastruktur för experimentella och teoretiska studier. Den internationella miljön och möjligheterna till tvärvetenskapliga samarbeten ger forskarstuderande vid institutionen möjlighet att medverka i relevanta forskningsprojekt och förbereda sig för en internationell forskningskarriär.

Läs mer om forskningen vid Inst. för kemi – BMC på vår hemsida

Allmän beskrivning av DDLS programmet

Datadriven livsvetenskap (DDLS) använder data, beräkningsmetoder och artificiell intelligens för att studera biologiska system och processer på alla nivåer, från molekylära strukturer och cellulära processer till människans hälsa och de globala ekosystemen. SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för  datadriven livsvetenskap  (DDLS) har som mål att rekrytera och utbilda nästa generations forskare inom datadriven livsvetenskap och skapa globalt ledande kompetens inom beräknings- och datavetenskap för livsvetenskap i Sverige. Programmet har 3,1 miljarder SEK i finansiering (ca 290 MUSD) under 12 år från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Under 2024 kommer DDLS forskarskola att lanseras via rekryteringen av 20 akademiska- och 7 industridoktorander. Under programmets gång kommer mer än 260 doktorander och 200 postdoktorer att vara en del av forskarskolan. DDLS-programmet har fyra strategiska forskningsområden: Datadriven precisionsmedicin och diagnostik, Datadriven smittspridning och infektionsbiologi, Datadriven cell- och molekylärbiologi samt Datadriven evolution och biodiversitet. För mer information, se här.

Datadriven cell- och molekylärbiologi omfattar forskning som fundamentalt förändrar vår kunskap om hur celler fungerar genom att utforska deras molekylära komponenter i tid och rum, från enstaka molekyler till naturliga vävnadsmiljöer.

Livsvetenskapens framtid är datadriven. Kommer du att leda den förändringen med oss? Ansök nu!

Ditt mål är att utnyttja banbrytande maskininlärningsmetoder för att extrahera strukturdynamik hos proteiner från ’single-particle’ kryo-EM-data. Projektet bygger på vår nyligen etablerade (ännu ej publicerade) programvara, som extraherar proteinstrukturer från kryo-EM-bilder genom maskininlärning och som därför förfinar strukturell heterogenitet direkt mot kryo-EM-data.

Dina uppgifter kommer att vara att translatera algoritmen från testbädden till applikationsstadiet, att integrera den med kemiska kraftfält och strukturprediktion av proteiner, och att lösa strukturdynamiken för dynamiska proteinkomplex som är relevanta för bakteriell och växtfotoreception och människans cirkadiska rytmen. Du kommer att vara involverad i alla steg i projektet, det vill säga att designa och programmera programvaran, att utföra beräkningsexperiment, att analysera data och att presentera och publicera resultaten. Valet av delprojekt kommer att anpassas efter dina intressen och tidigare kunskaper och erfarenheter.

Du kommer att få omfattande kreativt utrymme för att utveckla projektet, betydande resurser för att producera spjutspetsresultat, och du kommer att tjäna på att vara en del av vårt mycket samarbetande team.

Denna tjänst är en del av den rikstäckande DDLS forskarskolan av SciLifeLab. Doktorandprojektet delas mellan Westenhoffs grupp i biokemi vid Uppsala universitet och Lindstens forskargrupp i beräkningsvetenskap vid Linköpings universitet, vilket säkerställer experthandledning inom båda områdena. Du förväntas bli placerad i Lindstengruppen i Linköping för längre vistelse(r).

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.

Kvalifikationskrav

  • Behörighet till utbildning på forskarnivå har den som fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kompetenser. Mer information om behörighetskraven finns här
  • För utbildning på forskarnivå i kemi krävs godkänt resultat på kurser omfattande minst 90 hp inom kemi och för utbildningen relevanta områden, varav minst 40 hp på avancerad nivå. Mer information om de ämnesspecifika kraven finns här.
  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom god samarbetsförmåga, motivation och självständighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha de förmågor som krävs för att kunna tillgodogöra sig och utvecklas inom forskarutbildningen.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Vi söker en mycket driven person, som visar tydliga tecken på att utföra forskningsarbete självständigt och kan arbeta effektivt i team. I första hand söker vi en kemist, strukturbiolog, biofysiker eller annan bakgrund med en stark kemikomponent. Du måste ha ett starkt intresse för vetenskaplig programmering och visad erfarenhet av vetenskaplig programmering, i synnerhet inom Python, PyTorch eller liknande, är ett klart plus.

Doktorander vid institutionen är vanligtvis engagerade i undervisning på kandidat- och civilingenjörsnivå. För- eller erfarenhet från undervisning/mentorskap, även från icke-akademiska sammanhang, och uppsökande verksamhet kan därför ses som meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av
Professor, Sebastian Westenhoff, sebastian.westenhoff@kemi.uu.se, +46 72 469 72 67.

Välkommen med din ansökan senast den 14 juni 2024, UFV-PA 2024/1687.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1687
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-15
Sista ansökningsdag 2024-06-14

Tillbaka till lediga jobb