Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 270 anställda och omsätter 290 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida. (https://kemi.uu.se/angstrom)

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Projektets primära fokus kommer vara att utveckla metoder för effektiv återvinning av katodmaterial från litium-jon batterier. Det huvudsakliga syftet med projektet att förstå detaljerna kring reaktionerna som sker vid återvinning av material såsom LiNi0.6Mn0.2Co0.2O2 (NMC) och LiCoO2. Kunskaperna kommer att användas för att effektivisera återvinningsprocesser, t.ex. att minska mängden föroreningar i återvunnet material och sänka energiförbrukningen för återvinning. Projektet kommer att undersöka möjligheten att använda olika lösningsmedel och syror för urlakning av katodmaterial. Olika aspekter av sådana system kommer att studeras inklusive materialegenskaper, lakningsreaktioner samt hur de kan användas inom storskalig industrin. Målet med detta projekt är att öka kunskapen och förståelsen inom området och ta nästa steg i utvecklingen av gröna metoder för återvinning av material från litium-jon batterier.

Kvalifikationskrav
Kandidaten ska ha: 

  • Avlagt examen på avancerad nivå i kemi eller materialvetenskap.
  • Erfarenhet inom återvinningsforskning, och erfarenhet av att arbete i laboratoriemiljö, samt kompetens inom användning av analytiska metoder.
  • Goda kunskaper i engelska, i tal och skrift

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 6 månader. Omfattningen är 100 %. Tillträde 1 oktober 2023 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala. 

Upplysningar om anställningen lämnas av: Reza Younesi (reza.younesi@kemi.uu.se). 

Välkommen med din ansökan senast den 27 september 2023, UFV-PA 2023/3377. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2024-04-30
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/3377
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-09-13
Sista ansökningsdag 2023-09-27

Tillbaka till lediga jobb