Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd och ca 280 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. För mer information: Institutionen för geovetenskaper

Tjänsten är placerad vi forskningsprogrammet LUVAL, luft- vatten och landskapslära läs mer här: http://www.geo.uu.se/forskning/luval/.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Tjänsten ingår i projektet GreenFeedBack (Greenhouse gas fluxes and Earth system Feedbacks), finansierat inom Horizon Europé ramverket. GreenFeedBack leds från Århus universitet och består av ett konsortium med partners som för samman kunskap från fältmätningar och modellering. Syftet är att öka förståelsen om flöden av växthusgaser i klimatsystemet, med fokus på terresta, marina och akvatiska ekosystem på högre latituder. Frågeställningar handlar om respons och återkopplingar mellan klimatförändringar och ekosystem.

Det aktuella post-doktorsprojektet fokuserar på den marina kolcykeln, hur den påverkans av, och återkopplar till en klimatförändring. Vi kommer att använda den globala klimatmodellen EC-Earth och implementera modellkomponenter som utvecklats i andra delar av projektet och göra modellsimuleringar för att förstå känsligheten i systemet och responsen av klimatförändringar. Arbetet kommer att genomföras i nära samarbete med kollegor från Århus universitet, samt övriga partners inom konsortiet.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i meteorologi, oceanografi, miljövetenskap, biogeokemi,  ingenjörsvetenskap datavetenskap, statistik eller motsvarande eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i motsvarande ämnen. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc. God kunskap i engelska är nödvändigt (tala och skriva)

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av numerisk modellering av den marina kolcykeln, helst med fokus på återkopplingsmekanismer. Erfarenhet av programmering i C++, Fortran eller liknande samt att använda komplexa datorsystem med skript-baserade miljöer för HP datorresurser. Dela kod med Git, Subversion eller liknande. Erfarenhet av att relativt självständigt bedriva och publicera forskning. Erfarenhet av att använda EC-Earth eller liknande kopplade modellsystem är en fördel.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år.  Omfattningen är heltid. Tillträde 2023-12-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Anna Rutgersson, +46701679044, anna.rutgersson@met.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 2 oktober 2023, UFV-PA 2023/2905.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-12-31 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2905
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-08-10
Sista ansökningsdag 2023-10-02

Tillbaka till lediga jobb