Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 150 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Anställningen kommer att vara placerad vid avdelningen för elektricitetslära , vid institutionen för Elektroteknik.

Forskningsprojekt
Målet med detta projekt är att göra välgrundade förutsägelser av livslängden för isolationssystem i elmotorer för tillämpningar inom elektromobilitet. Syftet är att undvika överdimensionering av isoleringen och samtidigt minimera risken för felfall. Projektet kommer att bestå av analytiska beräkningar, FEM simuleringar samt design och analys av experiment. Isolationssystem inom elektromobilitet påverkas av flera designutvecklingar av drivlinan såsom ökade spänningsnivåer, högre spänningsderivata på grund av utvecklingen av kraftelektronik samt nya kylmetoder. Projektet kommer att vara multidisciplinärt då hänsyn kommer tas både till elektriska, mekaniska och termiska aspekter.

Projektet driver i nära samarbete med tre stora aktörer inom elektromobilitet: Polestar Performance AB, Volvo AB GTT och Scania CV AB. Doktoranden kommer medverka i experiment som utförs hos industripartnerna som en del av projektet. Projektet kommer bedrivas inom Swedish Electromobility Center , ett nationellt centrum för elektromobilitet med partners från svenska universitet och svensk industri. Det innebär bland annat att doktoranden kommer in i ett doktorandnätverk som håller regelbundna träffar, sommarskolor mm

Forskargruppen vid Uppsala universitet har lång erfarenhet av forskning om olika typer av elektriska maskiner samt en stor laborativ verksamhet. Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete som utformas av doktoranden och forskargruppen tillsammans. Doktoranden kommer att handledas av minst två handledare och forskargruppen består av flera seniorer och doktorander som arbetar med elektriska maskiner och modellering. Institutionen för elektroteknik erbjuder även lönetillägg vid anställning som doktorand vid institutionen.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Doktoranden kommer forska om isoleringssystem för elektriska motorer och arbetsuppgifterna kommer innefatta analytiska beräkningar, simuleringar och experiment. I arbetet som doktorand ingår även att skriva vetenskapliga publikationer samt presentera sin forskning muntligt i olika sammanhang såsom projektgruppsmöten och internationella konferenser. Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav

  • Civilingenjörsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara masterexamen, inom området elektroteknik, teknisk fysik, materialteknik, energisystem, eller liknande.
  • Mycket goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska är ett krav.
  • Vi värdesätter dina personliga egenskaper som stark motivation, god samarbets- och kommunikationsförmåga. Du ska vara målmedveten, strukturerad och kunna arbeta effektivt både enskilt och i grupp.

Meriterande
Kunskaper om elektriska maskiner samt experimentell erfarenhet är meriterande. Det är även meriterande med industrierfarenhet. Goda kunskaper i svenska i tal och skrift är meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Sandra Eriksson, 018-4715823, sandra.eriksson@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 16 augusti, 2023 , UFV -PA 2023/2437.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2437
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-06-09
Sista ansökningsdag 2023-08-16

Tillbaka till lediga jobb