Uppsala University, Department of Chemistry - BMC

Institutionen för kemi – BMC bedriver forskning och utbildning inom analytisk kemi, biokemi och organisk kemi. Drygt 100 personer, varav ca 45 doktorander, arbetar vid institutionen. Nya medarbetare och studenter rekryteras från hela världen och engelska är det huvudsakliga arbetsspråket. Institutionen är belägen vid Biomedicinskt Centrum i Uppsala där det finns goda möjligheter till samarbeten med forskargrupper inom biologi, farmaci, medicin och SciLifeLab samt tillgång till avancerad infrastruktur för experimentella och teoretiska studier. Den internationella miljön och möjligheterna till tvärvetenskapliga samarbeten ger forskarstuderande vid institutionen möjlighet att medverka i relevanta forskningsprojekt och förbereda sig för en internationell forskningskarriär.

Läs mer om forskningen vid Inst. för kemi – BMC på vår hemsida.

Projektbeskrivning
Doktorandtjänsterna är en del av att stort projekt finansierat av ERC för att utveckla och använda multi-omics analys av enskilda celler, vilket inkluderar sekretomics, metabolomics, lipidomics och transkriptomics. Projektet kommer att genomföras i Lanekoffs forskargrupp inom forskningsprogrammet för analytisk kemi: https://kemi.uu.se/bmc/forskning/analytisk-kemi/forskargrupper/lanekoffs-grupp

Gruppens forskning fokuserar på utveckling av analytiska metoder för analys av metaboliter och lipider i biologiska prover med masspektrometri för avbildning, direkt infusion, karaktärisering av isomerer och kapillärelektrofores. Som doktorand kommer du att arbeta med att utveckla analytiska tekniker för masspektrometri för analys av metaboliter i enskilda celler in kombination med andra –omics och datahantering. Den utvecklade plattformen kommer att användas för att förstå dysfunktion i intracellulär metabolism i typ 2 diabetes.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter 
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.

Kvalifikationskrav

  • Behörighet till utbildning på forskarnivå har den som fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kompetenser. Mer information om behörighetskraven finns här.
  • Särskild behörighet till forskarutbildning i analytisk kemi har den som avlagt godkända prov på kurser i kemi eller på kurser inom för analytisk kemi relevanta områden omfattande minst 90 högskolepoäng eller som utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. Mer information om de ämnesspecifika kraven finns här.
  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom god samarbetsförmåga, motivation och självständighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha de förmågor som krävs för att kunna tillgodogöra sig och utvecklas inom forskarutbildningen.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Tidigare erfarenhet av analys med masspektrometri anses meriterande, särskilt högupplöst masspektrometrisk analys av små molekyler såsom lipider och metaboliter. Erfarenhet av antingen cellhantering, elektrospray jonisation eller tandem masspektrometri är meriterande för de olika inriktningarna. Erfarenhet av data hantering, statistik, programmering, metabolism och vetenskapligt skrivande är meriterande. Resultat från IELTS eller TOEFL är önskvärda men inte obligatoriska vid ansökningstillfället.

Doktorander engageras normalt för viss undervisning på grund- och avancerad nivå. Tidigare erfarenhet från undervisning/mentorskap, även från miljöer utanför skola/universitet, samt annan utåtriktad verksamhet kan därför vara meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Ingela Lanekoff, ingela.lanekoff@kemi.uu.se, +46 18 471 36 73

Välkommen med din ansökan senast den 11 juli 2023, UFV-PA 2023/2426.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2426
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-06-09
Sista ansökningsdag 2023-07-11

Inapoi la locuri de munca vacante