Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering, digitalisering och hälsosteknik tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 140 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsterna kommer att vara placerad vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik, institutionen för Elektroteknik.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Beskrivning av projektet
Detta projekt på halvledarprocessteknik syftar till att kombinera kiselteknik med funktionella material för att möjliggöra nanokomponenter i neuromorfisk elektronik och kvantelektronik. Forskningen är en del av avdelningens verksamheter på elektronik för life science och elektronik för framtidens beräkningstekniker. Tjänsten innebär tillverkning av nanoskala komponenter inklusive memristorer, memkondensatorer och kvanttransistorer som är basen för integrerade neuromorfiska och kvantelektroniska kretsar. I tjänsten ingår även medverkan i andra projekt inom material syntes and karakterisering. Forskningen sker inom en multidisciplinär miljö där forskare med komplementterande bakgrunder finns tillhands.

Arbetsuppgifter

  • Design och tillverkning av nanoskala komponenter med kiselteknik samt tunnfilmsyntes i renrumslabbet Myfab-Uppsala.
  • Karakterisering av komponenterna både fysikaliskt med hjälp av en mängde av analysteknik exempelvis SEM, TEM, och elektriskt med hjälp av jonströmsmätning och beräkning.
  • Simulering, baserad på SILVACO, COMSOL, etc.
  • Analys av resultat och muntlig samt skriftlig rapportering.

Kvalifikationskrav

  • Doktorsexamen i Teknisk fysik, Elektroteknik och/eller Materialvetenskaper med inriktning mot halvledarkomponenter och elektronik, eller en utländsk examen som bedöms motsvara sådana examina.
  • Erfarenhet, med stöd av vetenskapliga publikationer, i kiselteknik, komponenttillverkning och karakterisering.
  • Mycket god kunskap i engelska i tal och skrift.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper som god samarbets- och kommunikationsförmåga med andra forskare. Du bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Postdoktor erfarenhet.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala 

Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Shi-Li Zhang, 018-471 7247, shili.zhang@angstrom.uu.se. Information om avdelningen för fasta tillståndets elektronik finns på www.elektroteknik.uu.se/forskning/fasta-tillståndets-elektronik/.

Välkommen med din ansökan senast den 15 juni 2023, UFV-PA 2023/2292.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2292
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-06-02
Sista ansökningsdag 2023-06-15

Tillbaka till lediga jobb