Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

SciLifeLab (www.scilifelab.se) är ett nav inom biovetenskaplig forskning i Sverige och ett forskningssamarbete mellan KTH, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet, med ytterligare verksamhet på många stora lärosäten i landet. Samtliga verksamma inom SciLifeLab är anställda vid något av de samverkande lärosätena. SciLifeLab har från 2013 ett uppdrag från regeringen att verka som nationell infrastruktur för att tillgängliggöra spjutspetsteknologier och -expertis inom molekylära livsvetenskaper till forskare i Sverige samt utgöra ett internationellt ledande centrum för forskning inom områden som hälsa och miljö. SciLifeLab är också värd för den nya miljardsatsningen Data-Driven Life Science (DDLS) med elva partnerorganisationer.

Den anställde kommer att arbeta vid SciLifeLab Data Centre, som ansvarar för IT-frågor och forskningsdatahantering för SciLifeLabs teknologiplattformar och andra SciLifeLab-organiserade program och aktivititer, bl.a. det nya nationella forskningsprogrammet för datadriven livsvetenskap (DDLS). Vi har ett nationellt uppdrag och driver t.ex. den svenska nationella dataportalen för Covid-19 och pandemiberedskap, samt frågor om FAIR, öppen vetenskap och datadriven forskning, i stark samverkan med nationella och internationella aktörer. Hos oss har du möjlighet att aktivt påverka hur IT integreras i framtidens hälso- och miljöforskning, och arbeta för öppenhet, reproducerbarhet och största möjliga vetenskapliga genomslag för de stora mängder forskningsdata som genereras i fältet. Du kommer att arbeta med forskare, dataingenjörer, data stewards, och systemutvecklare i ett snabbt växande, dynamiskt och progressivt team med en ledande roll i landet. 

Arbetsuppgifter
SciLifeLab Data Centre söker en person att leda vårt verksamhetsområde för förvaltning och support av våra datatjänster, och särskilt samordning av tjänster och behovsinhämtning för SciLifeLabs teknologiplattformar samt processer. Du kommer att ansvara för en del av gruppens tjänster, vilket innebär nära kontakt med infrastruktur, universitetsfunktioner samt SciLifeLabs ledning, samt med gruppens kansli. Data Centres verksamhetsområdesansvariga arbetar i nära samordning med varandra inom en ledningsgrupp. Du förutsätts dela gruppens vision om att utveckla ett unikt forskningsdatastöd för svensk life science, drivet av vetenskapliga behov och frågeställningar, med en styrka inom IT och tjänsteförvaltning, med öppen vetenskap och FAIR i centrum, och med tjänster och support i världsklass.
Du kommer att ansvara för gruppens resurser inom området, bl.a. delegerat personalansvar för 5-10 data stewards och koordinatorer, och för att tillsammans med ledningsgruppen arbeta med projektledare och kansli. I denna roll kommer du att bidra till SciLifeLabs centrala aktiviteter kring strategiarbete, kommunikation, finansiering, träning och rapportering.
Tjänsten ställer höga krav på att kunna planera och leda verksamhet inom den komplexa organisationsmiljö som SciLifeLab utgör.

Kvalifikationskrav
Ansökande ska ha universitetsexamen i ämne med anknytning till tjänsten.
Utöver detta krävs:

 • Dokumenterad erfarenhet av forskningsdatastöd för både infrastruktur och forskning, särskilt FAIR
 • Dokumenterad erfarenhet av bioinformatik
 • Mer än 5 års erfarenhet av ledande och samordnande arbete
 • Dokumenterad erfarenhet av förvaltning och verksamhetsplanering för data- och IT-tjänster vid svenskt universitet
 • Dokumenterad erfarenhet av rapportering
 • Kunskaper i legala frågor och IT-säkerhetsaspekter för känsliga persondata
 • Certifiering för Agile och Scrum Master
 • Mycket god organisations- och ledningsförmåga
 • Flytande engelska och svenska

Önskvärt/meriterande i övrigt

 • Erfarenhet av SciLifeLabs infrastruktursupport
 • Förmåga att arbeta både individuellt och i samarbete med kollegor i olika fält
 • Erfarenhet från forskningsdatahantering
 • Kunskap om data-driven livsvetenskap
 • Mycket goda kommunikationsfärdigheter
 • Driftighet, initiativförmåga och ett intresse av att stödja svensk forskning inom datadriven livsvetenskap.

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Johan Rung, johan.rung@scilifelab.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 2 juni 2023, UFV-PA 2023/2020.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2020
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-05-16
Sista ansökningsdag 2023-06-02

Tillbaka till lediga jobb