Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Institutionen har i dag ca 300 anställda varav 120 lärare och 110 doktorander. Drygt 4000 studenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år och ett 30-tal forskargrupper är kopplade hit. Mer information om oss hittar du på institutionen för informationsteknologis webbplats.             

Denna anställning är en av fyra postdoktorer inom en lika villkorssatsning vid Institutionen för informationsteknologi.

Anställningen är placerad på avdelningen Vi3 vid institutionen för informationsteknologi och den som anställs kommer att arbeta i nära samarbete med både lokala och internationella samarbetspartners. Projektet leds av en tvärvetenskaplig grupp av forskare och lärare från avdelningarna datalogi och Vi3.

Syftet med detta projekt är att öka förståelsen för hur studenter utvecklar yrkeskompetenser relaterade till lika villkor inom datavetenskap genom att delta i lärandeaktiviteter där dessa kompetenser behövs. I detta sammanhang hänvisar termen "lika villkor" till tillvägagångssätt relaterade till mångfald, rättvisa, inkludering och tillgänglighet (DEIA) och dess koppling till de sju diskrimineringsgrunderna som anges i den svenska diskrimineringslagen. Projektet samlar ett högt tvärvetenskapligt team bestående av experter inom data- och ingenjörsutbildning, artificiell intelligens och social data science.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

 

Arbetsuppgifter  
Vi söker en postdoktor inom datavetenskap, utbildning eller relaterade områden, vars roll i projektet kommer att vara att leda forskningssatsningarna beskrivna ovan och bidra till banbrytande forskning i en tvärvetenskaplig miljö. Arbetsuppgifterna inkluderar metodutveckling, utvärdering och analys. Projektet omfattar både kvalitativa och kvantitativa metoder, där de kvalitativa kommer från forskning inom datavetenskapens didaktik och de kvantitativa från data science området.
Denna postdoktorposition är en 2-årig anställning med fokus på forskning och inkluderar en begränsad mängd undervisning (20%). 

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i datavetenskap eller ämnesdidaktik eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i ett ämne som motsvarar datavetenskap eller ämnesdidaktik. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Utmärkta färdigheter i engelska, både i tal och skrift, är ett krav.
Hänsyn kommer att tas till god samarbetsförmåga, initiativkraft och självständighet. Som person är en framgångsrik kandidat motiverad, kreativ, ansvarsfull och har ett strukturerat förhållningssätt.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av utbildningsvetenskaplig forskning. Kunskap om den svenska utbildningskulturen och dess utbildningssystem. Erfarenhet relaterad till lika villkorshetsaspekter som mångfald, jämställdhet, inkludering och tillgänglighet. Erfarenhet av att studera bias eller etiska aspekter av teknik. Erfarenhet av kvantitativa metoder såsom, men inte begränsat till, statistik och Social Network Science.

 

Ansökan ska innehålla:
Ett följebrev som kort beskriver din motivation för att söka denna tjänst och detta projekt, och anger tidigast möjliga anställningsdatum (max 1 sida). En meritförteckning (CV). En kopia av relevanta diplom och betyg (översatta till svenska eller engelska). En lista över publikationer. Upp till fem utvalda publikationer i elektroniskt format. Ett forskningsutlåtande som beskriver hur din tidigare och nuvarande forskningserfarenhet kan bidra till detta projekt (max 2 sidor). Kontaktinformation för två referenser.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år enligt centralt kollektivavtal.  Omfattningen är heltid. Tillträde 1 september 2023  eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Mats Daniels, e-postadress mats.daniels@it.uu.se, Maria Andreina Francisco, e-postadress maria.andreina.francisco@it.uu.se, Davide Vega D’Aurelio, e-postadress davide.vega@it.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 2 maj 2023, UFV-PA 2023/973.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/973
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-20
Sista ansökningsdag 2023-05-02

Tillbaka till lediga jobb