Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner. Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem. Läs mer på www.geo.uu.se

Programmet för luft-, vatten- och landskapslära, LUVAL, samlar forskning och utbildning i meteorologi, hydrologi, miljöanalys och naturgeografi. Se: www.geo.uu.se/forskning/luval för mer information om programmet för luft-, vatten- och landskapslära.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter  
G. Messoris forskningsgrupp arbetar med tre H2020/Horizon projekt och flera nationella projekt kring olika aspekter av extremväderhändelser på mellan- och höga breddgraderna. Se https://gmessori.eu för mer information. Postdok ska arbeta inom G. Messoris ERC projekt: “Multivariata extremväderhändelser i Nordamerika och Europa: från dynamik till förutsägbarhet”. Syftet med arbetet är att koppla multivariata extremväderhändelser i Europa och Nordamerika till atmosfärens storskaliga dynamik och analysera dess förutsägbarhet. Det finns stor frihet att fokusera på olika analysmetoder, från dynamisk systemanalys till maskininlärning eller numeriska modelleringsverktyg. Undervisning kan komma att ingå.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i klimatvetenskap, geovetenskaper, fysik, matematik, meteorologi, eller närliggande ämnesområde eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i dessa ämnen. Du ska även ha grundkunskap om atmosfärsdynamik, väderprognoser eller numeriska prognosmodeller i andra fält. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare erfarenhet med numeriska prognosmodellerna, maskininlärningsverktyg och/eller statistiska analyser av extremväderhändelser, samt lämplig databehandling och kodningskunskap är högst meriterande. Vi värdesätter dessutom ett självständigt arbetssätt, hög kvalitet på publikationer i internationella tidskrifter med referentsystem och samarbetsvilja med de övriga forskargrupper i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Erfarenheter inom den privata sektorn inom områden som är relevanta för arbetsuppgifterna kommer också att värderas positivt.

Ansökan ska innehålla:

  1. En Curriculum Vitae.
  2. En kort forskningsrapport (max. 2 sidor) som beskriver hur sökandens tidigare erfarenhet är relevant till projektet och några kunskapsbrister inom projektets forskningsområde.
  3. En lista över publikationer i internationella tidskrifter med referentsystem.
  4. Två referenser (namn och fullständiga kontaktuppgifter, inkl. telefonnummer).

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år.  Omfattningen är heltid. Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Gabriele Messori, 018-471 2588, gabriele.messori@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 26 april 2023, UFV-PA 2023/1029.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/1029
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-20
Sista ansökningsdag 2023-04-26

Tillbaka till lediga jobb