Uppsala univesitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Vid IFA, avdelningen för Röntgenfysik, bedrivs forskning om funktionella material med hjälp av XUV och avancerad röntgenbaserad spektroskopi. Den aktuella positionen öppnas för verksamhet inom nanopartikelteknologi. Materialen av intresse är så kallade upp och ned konverterande nanopartiklar av sällsynta jordartsmetaller och halvledare med fokus på att utforska infångning av infrarött och ultraviolett ljus för att aktivera solceller i fönsterglas i byggnader. Aktiviteten kommer att komplettera befintlig forskning inom områdena för nanoteknologi, solceller och energimaterial som utförs vid institutionen. Forskningen ingår i projektet ”IR funktionaliserade solceller” med stöd från energimyndigheten (STEM 52495-1).

Kvalifikationskrav
För att kvalificera dig för en anställning som postdoktor måste du ha en doktorsexamen eller en utländsk examen motsvarande en doktorsexamen i fysik.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Dokumenterad erfarenhet av nanostrukturtillverkning och experimentell forskning inom materialfysik är viktigt. Särskild vikt kommer att ges till forskning inom nanosystem, molekylära system och syntes av nanopartiklar. Goda färdigheter inom state-of-the-art nanofabrikations tekniker såsom högupplöst e-strålelitografi, optisk litografi, tunnfilmsframställning och andra renrumsbaserade tekniker, låg temperatur låg-brus-hög-precision instrumentering, kontrollerad core-shell syntes och nanofysik kommer också att fästas stor vikt vid när ansökan bedöms. Erfarenhet av att leda forskargrupper inklusive doktorander och postdocs kan vara av betydelse. Dokumenterad förmåga att få extern finansiering anses meriterande. Erfarenhet av att kombinera grundforskning med tillämpad forskning är också meriterande.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, 24 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 oktober 2022 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Hans Ågren Professor vid Institutionen för fysik och astronomi, Molekyl- och kondenserade materiens fysik Mobil: 0701-458338 Email: hans.agren@physics.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 1 september 2022, UFV-PA 2022/1977.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-10-01
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/1977
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-06-15
Sista ansökningsdag 2022-09-01

Tillbaka till lediga jobb