Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Forskningsprogrammet i kemisk och biomolekylär fysik, vid institutionen för fysik och astronomi är inriktat på att förstå de grundläggande processer i material på femtosekundtidskalor och med Ångströmupplösning. Programmet har en ledande roll inom användandet av röntgenljus för att undersöka atomer, molekyler samt kemiska och biomolekylära system. Forskningen fokuserar på fundamentala frågeställningar kring växelverkan mellan ljus och materia, genom att studera elektronstruktur och dynamik hos system relevanta inom kemin och biofysiken.  

Beskrivning av anställningens ämnesområde: Den kandidat som erhåller tjänsten ska undervisa i fysik, inbegripet biofysik, och forska inom röntgenbaserad biofysik. Forskningen inkluderar experiment vid röntgenlaseranläggningar, simulering samt modellutveckling för avbildning av biologiska material, både i kristallin form och som enskilda partiklar.

Arbetsuppgifter:   

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander. Ledande roll inom utveckling av nya mastersprogram inom fakulteten, specifik i området biofysik.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.
  • Anställningen kan komma att innefatta både ledande och administrativa uppdrag inom forskningsprogrammet i kemisk och biomolekylär fysik, specifikt inom biologisk röntgenavbildning med fokus på växelverkan mellan röntgenlaserljus och biologisk materia.
  • Aktivt söka extern forskningsfinansiering.

Behörighetskrav:  

  • Doktorsexamen inom fysik eller motsvarande vetenskaplig kompetens.
  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet eller annan yrkesskicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska om inte särskilda skäl föreligger. Innehavaren förväntas kunna undervisa på svenska inom två år.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.
  • Sökande måste ha kompetens i ledning, utveckling och administration inom universitets- och högskoleutbildning.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav 

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet, varvid särskild vikt kommer att läggas vid den pedagogiska skickligheten.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även forskningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel teknikutveckling och innovationsförmåga, beaktas. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom utvecklandet av experiment och modellering relevant för röntgenbaserad biofysik. Den sökande ska kunna redovisa att denne har gränsöverskridande forskningserfarenhet, med överlapp inom fysik och biologi, och av modellutveckling för att beskriva nya experimentellt observerade fenomen relaterat till växelverkan mellan röntgenlaserljus och biologisk materia. Erfarenhet av experiment vid röntgenlaseranläggningar, specifikt inom icke-koherent diffraktiv avbindning och diffraktiv avbildning är avgörande forskningsmeriter och delaktighet i nätverk för röntgenlaser vetenskap på europeisk och internationell nivå är meriterande. Vidare är dokumenterad förmåga att attrahera extern forskningsfinansiering av hög vikt. 

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället att tillmätas betydelse.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Förutom akademisk ­meritering kan även utbildnings- och undervisnings­meritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid dokumenterat pedagogiskt ledarskap, kursansvar och pedagogisk utveckling. Praktisk erfarenhet av utveckling av utbildningsprogram, såsom mastersprogram, samt erfarenhet inom internationalisering av kurser är viktiga erfarenheter. Undervisning inom både fysik och biologi, samt på alla högskolenivåer, från förstaårsstudenter till handledning av masterstudenter och doktorander är meriterande.  

Förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. 

Administrativ skicklighet: Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas stor vikt. Detta inkluderar specifikt erfarenhet av fakultetsarbete och ledande administrativa roller. Förmåga att planera, organisera och prioritera arbete effektivt, samt att leverera inom givna tidsramar är en viktig egenskap. Organisera undervisning och utveckla utbildningsprogram och kurser, både på administrativ och pedagogisk nivå är viktiga meriter. 

Ledningsskicklighet: Ledningsskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet. 

Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas stor vikt. Sådan expertis demonstreras genom förmåga att etablera och leda samarbeten på nationell och internationell nivå. Även förmåga att omsätta kunskapsutbyte med det omgivande samhället i aktiviteter av betydelse för utbildningens utveckling och kvalitet ingår i samverkansskickligheten. 

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. 

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten. 

Ytterligare information: Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning

Instruktioner för ansökan om anställning

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Philippe Wernet, telefonnummer: 072-9999707, e-post: philippe.wernet@physics.uu.se.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Så snart som möjligt eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning.

Anställningens omfattning: 100 %

Välkommen med din ansökan senast den 15 september 2021, UFV-PA 2021/2019.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt eller efter överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/2019
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-06-24
Sista ansökningsdag 2021-09-15

Tillbaka till lediga jobb