Uppsala universitet, Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum, förvaltar och förmedlar ett magnifikt kulturarv genom sina samlingar av vetenskapshistoriska föremål, mynt, konsthantverk och möbler, antik och nordisk arkeologi och därtill en av Sveriges viktigare samlingar av tidigmodern konst. Den 1 oktober 2019 stängde vi vår publika museibyggnad i Uppsala för en omfattande renovering som beräknas vara klar om tre år. Syftet med renoveringen är att förbättra inomhusklimatet, stärka säkerheten och öka utställningsytan. Arbetet vid våra öppna samlingsmagasin fortsätter dock under stängningstiden.

Som ett av Uppsala universitets museer är vår verksamhet kopplad till universitetet myndighetsuppdrag och vårt mål är att understödja universitetets kärnverksamhet. Vi är del av avdelningen Uppsala universitets musik och museer, UUMM, där förutom musikverksamheterna, även de linneanska trädgårdarna och Evolutionsmuseet ingår. Som en del av universitetets förvaltning stödjer vi forskning, undervisning och samverkan. Våra samlingar och magasinen hålls öppna för studenter och forskare från universitet och högskolor från hela världen. Vi har dessutom omfattande praktikprogram kopplade till samlingsförvaltningen, och studenter från alla vetenskapsområden arbetar i museets publika verksamhet. Museet har idag 15 heltidsanställda medarbetare.

Arbetsuppgifter: Universitetet söker en vikarierande antikvarie vid konstsamlingen, från den 1 juni 2021 till den 31 augusti 2022. Arbetsuppgifterna är alltså knutna till konstsamlingen och till den Konststudiesal som är belägen i Universitetshuset. Här innebär arbetet som antikvarie att du medverkar i alla de uppgifter som förvaltningen av en konstsamling innebär, till exempel dokumentation och inventering av konstföremål, att ta emot forskare och studenter, samt att besvara frågor från forskare och allmänheten. I Konststudiesalen bedrivs också en seminarieverksamhet, där studenter från olika institutioner får möjlighet att studera olika konstföremål. En viktig arbetsuppgift är att förbereda och leda sådana seminarier. Därtill kommer olika specialuppdrag att knytas till tjänsten, som till exempel att arbeta med kunskapsuppbyggnaden kring samlingen och bidra till digitaliseringen av specifika delar av den äldre delen av samlingen.

Kvalifikationskrav: Vi vill att du har minst en masterexamen med konstvetenskap som huvudämne, med inriktning på tidigmodern konst. Du har djup kunskap om 1600-talets historia och konsthistoria, och erfarenhet av undervisning på universitetsnivå. Du har också en dokumenterad och gedigen arbetslivserfarenhet av att hantera äldre konstföremål. Du ska dessutom ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Förutom ovan nämnda kvalifikationskrav är följande saker meriterande: filosofie doktorsgrad eller påbörjade doktorandstudier i konstvetenskap; kunskaper i tyska, liksom insikter i IT-området och i frågor om digitalisering.

Gustavianum är en liten arbetsplats som driver en omfattande verksamhet både i Sverige och internationellt. Arbetet som vikarierande antikvarie kräver därför flexibilitet och synnerligen god samarbetsförmåga. Stor vikt kommer därför att läggas vid personlig lämplighet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2021-06-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2022-08-31.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: museichef Mikael Ahlund,  mikael.ahlund@gustavianum.uu.se och av biträdande museichef Åsa Sundelin, asa.sundelin@gustavianum.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 6 maj 2021, UFV-PA 2021/1445.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-06-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/1445
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-04-22
Sista ansökningsdag 2021-05-06

Inapoi la locuri de munca vacante