Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet (www.igp.uu.se) har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a. cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, strålningsvetenskap samt molekylära verktyg. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar och masterprogram inom den medicinska fakulteten samt ett antal utbildningar inom teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 420 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. 

Arbetsuppgifter: Tjänsten med forsknings- och projektledaransvar för prekliniska studier ligger till grund för kommande kliniska studier av ny och unik cancerterapi. Att självständigt planera, arbetsleda och genomföra projekt. I arbetet ingår att söka och implementera nya metoder för genomförande och analys av epigenetisk genreglering i det hematopoeitiska systemet. Det molekylärbiologiska arbetet innefattar avancerade metoder som ChIP- and RNA-sekvensering med spike-in normalisering, protein- och RNA-immunoprecipitation kopplad till NGS, samt transfektioner med virala system i humana celler för selektiv knock-out av gener. Dessa metoder kräver dessutom omfattande bioinformatikanalys såsom utveckling av nya pipelines, integrativ genexpressionanalys, multiomics analyser, etc. som ska genomföras i samarbete med SciLifeLabs NBIS plattform. Tjänsten omfattar också genomförande av omfattande masspektrometriprojekt för metabolomik och proteomik analyser. Det cellbiologiska arbetet innefattar analyser av tumörceller från primärt patientmaterial. Arbetet innebär också utveckling och kvalitetssäkring av laboratoriets biobank samt handledning och arbetsledning för labingenjörer, doktorander och bioinformatiker i forskningsgruppen samt visst inköpsansvar för labmateriel och tjänster.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen (PhD) medicinsk vetenskap. Mångårig erfarenhet av arbete med primärt tumörmaterial och in vitro samt modeller av hematopoeitiska tumörer in vitro och in vivo (musmodeller) liksom stor erfarenhet av avancerade metoder för epigenetiska analyser. Bred erfarenhet av multiomics och bioinformatiska analyser samt förmåga att utveckla nya bioinformatiska pipelines är ett krav.

Meriterande: Kunskaper i databashantering, design av primers, valideringsarbete för genexpressionsarrayer (inkluderande avancerade bioinformatiska analyser), masspektrometri samt erfarenhet av lentivirus-infektioner av humana cellkulturer. Önskvärt är också erfarenhet av kloningsarbete och vektordesign för detta virussystem.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-08-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2020-12-31.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Helena Jernberg Wiklund, helena.jernberg_wiklund@igp.uu.se, 018-471 4812.

Välkommen med din ansökan senast den 1 juli 2020, UFV-PA 2020/2140.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2020-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-08-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/2140
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-06-18
Sista ansökningsdag 2020-07-01

Tillbaka till lediga jobb