Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för Cell och Molekylärbiologi vid Uppsala universitet är en tvärvetenskaplig och framgångsrik forskningsinstitution som bedriver forskning inom Strukturbiologi, Molekylärbiologi, Mikrobiologi, Beräkningsbiologi, Molekylär systembiologi, Biofysik och molekylär evolution. Läs mer på https://icm.uu.se.

Den tillgängliga positionen är med inriktning av analys av diffraktionsdata för avbildning med röntgenfri-elektronlaser inom Filipe Maias forskargrupp och programmet för Molekylär biofysik. Mer information kan hittas vid https://biox.io och https://lmb.icm.uu.se.

Projektbeskrivning
Stora förändringar håller på att ske inom fotonvetenskap som en följd av utvecklingen av kraftfulla röntgenlasrar som kan producera extremt intensiva och mycket korta röntgenpulser. Dessa är de hittills kraftigaste röntgenkällorna som finns och intensiteten i pulserna är 10 miljarder gånger högre än intensiteten hos synkrotroner. Vår målsättning är att studera strukturell heterogenitet i biologi och att observera det konformationella landskapet av komplexa proteiner för första gången. Förutsägelser visar att mycket korta och intensiva pulser kan skapa ett difraktionsmönster från ett enstaka protein innan provet omvandlas till plasma och förstörs. Detta har demonstrerats experimentellt för virus och levande celler. Många proteiner är dynamiska partiklar som övergår mellan olika halvstabila konformationer och i många fall är dessa övergångar fundamental för deras funktion. Tack vare den korta pulslängden och den höga datahastigheten hos frielektronlasern kan data också separeras enligt proteinets konformationer och därmed användas för att studera proteindynamik med mycket hög tidsupplösning. Detta kommer dock med stora utmaningar vad gäller dataanalys och maskininlärning för denna sortering och därefter beräkna proteinets struktur. Denna utmaning kommer att ligga i fokus för dessa doktorandstudier. Detta utgör ett tvärvetenskapligt fält som kombinerar fysik, biologi och datavetenskap.

Arbetsuppgifter
Doktoranden ska främst ägna sig åt sin egen forskarutbildning, övrig tjänstgöring vid institutionen kan förkomma så som undervisning och administrativt arbete, dock högst upp till 20% av tjänsten.  Mer information om utbildning på forskarnivå, behörighetskrav och antagnings bestämmelser finns på fakultetens hemsida, http://www.teknat.uu.se/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Kvalifikationskrav
Ansökningar välkomnas från mycket motiverade kandidater med teknisk eller naturvetenskaplig examen på masternivå. Tänkbara ämnen för examen kan exempelvis vara teknisk fysik, matematik, datavetenskap biofysik eller annat ämne som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt. Mycket god muntlig och skriftlig färdighet i engelska är ett krav. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom exempelvis samarbetsförmåga, nyfikenhet, en passion för upptäckt och självständighet.

Meriterande i övrigt
Kunskaper inom maskininlärning anses meriterande liksom erfarenhet av programmering.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Filipe Maia, tel: +46 70 425 0171, filipe.maia@icm.uu.se, för administrativa frågor Hr-generalist Frida Österdahl, tel. 018-471 4416, frida.osterdahl@icm.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 27 December 2019, UFV-PA 2019/4028.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4028
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-11-22
Sista ansökningsdag 2019-12-27

Tillbaka till lediga jobb