Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se.

Forskningen vid avdelningen för molekyl- och kondenserade materiens fysik omfattar den del inom fysiken som undersöker materia och processer på atomär nivå. Avdelningen är också erkänt världsledande i utvecklingen av röntgenbaserade spektroskopiska tekniker som kraftfulla verktyg för studier av atomära processer.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Avdelningen för molekyl- och kondenserade materiens fysik söker en ambitiös och motiverad doktorand med goda experimentella färdigheter och ett starkt intresse för röntgenspektroskopi i molekylära system. Målet med doktorandprojektet är att undersöka kopplingen av elektroniska, spinn- och kärnkoordinater i den fotoinducerade dynamiken hos metallkomplex med röntgenspektroskopi. Ultrakorta röntgenpulser från laboratoriebaserade källor, synkrotronljuskällor och röntgenfrielektronlasrar kommer att användas för att undersöka kemisk växelverkan och dynamik i metallkomplex . Arbetet är experimentellt men utförs tillsammans med teoretiska experter som utvecklar modellering på atomär nivå.  Den grundläggande kunskapen som förvärvas i detta projekt kan användas för att förstå fotosyntesen och den kan användas vid utveckling av energitillämpningar eller inom miljövetenskap.

Projektet kommer att genomföras i gruppen under ledning av prof. Philippe Wernet som nyligen anslutit till avdelningen för molekyl- och kondenserade materiens fysik. Forskningen kommer att genomföras med användning av femtosekundlaserspektroskopi vid Uppsala Universitet kombinerad med experiment vid synkrotronstrålningsanläggningar och frielektronlasrar.

Innehavare av doktorandanställning skall främst ägna sig åt egen forskarutbildning. Övrig tjänstgöring vid institutionen som avser utbildning och administrativt arbete kan ingå inom ramen för anställningen (max 20%).

Kvalifikationskrav: Masterexamen i fysik eller motsvarande, med bakgrund i röntgenspektroskopiska metoder och molekylfysik. Utmärkta kunskaper i engelska språket, i såväl muntlig som skriftlig form, är en förutsättning. Tidigare erfarenhet av experiment med ultraljudsröntgenpulser är meriterande.

Ansökan bör vara på engelska och ska innehålla ett personligt brev som noggrant beskriver vetenskapliga intressen och motivation för att genomföra en doktorsavhandling, CV samt verifierad lista med kursbetyg. Bifoga gärna länk till masteruppsats. Två referensbrev bör ingå i ansökan.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2019-11-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Philippe Wernet; philippe.wernet@physics.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 september 2019, UFV-PA 2019/2509.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/2509
Kontakt
  • Suzanne Strömberg, 0184710000
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-07-05
Sista ansökningsdag 2019-09-16

Inapoi la locuri de munca vacante