Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Projektets fokus ligger inom teori för spektroskopi och användning av multikonfigurationemetoder, samt beräkningar av kristallfältsteori tillämpat på 4f elektronsystem. Beräkningar med Hubbard-I approximation sall ske på element som Pr och Nd i dhcp strukturen, Tb i hcp strukturen, samt för permanentmagneten Nd2Fe14B. Teoretisk spektroskopi skall tillämpas på röntgenabsorption av material som har energirelevans, t.ex. övergångsmetalloxidser som används i batteritillämpningar.

Forskaren ska bli placerad vid avdelningen för materialteori vid Uppsala universitet (http://www.physics.uu.se/research/materials-theory). Uppsala är den 4:e största stad i Sverige och ligger endast nordost 70 km nordöst om Stockholm.

Profil: Den sökande förväntas ha en djup kunskap i kvantmekanik, fasta tillståndets fysik och materialvetenskap. Avlagd doktorsexamen i fysik, kemi eller materialvetenskap eller motsvarande som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt. Vidare bör den sökande vara bekant med ab initio kvantmekaniska metoder såsom RSPT och multikonfigurationsteori för teoretiska beräkningar av spektroskopi. Förmågan att arbeta i ett team och god kommunikationsförmåga förväntas.

Ansökningshandlingar: CV, kort motivering brev (max en sida), lista över publikationer, doktorand certifikat, 2 referenser (namn och kontaktuppgifter)

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2019-05-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2020-04-30.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: olle.eriksson@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 28 mars 2019, UFV-PA 2019/846.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20190501
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/846
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-03-14
Sista ansökningsdag 2019-03-28

Inapoi la locuri de munca vacante