Uppsala universitet, Institutionen för arkeologi och antik historia

Heltidsanställning, fyra år.

Uppsala Universitet erbjuder följande anställning, med start den 1 oktober 2019 och följande 48 månader, (36 månader TerraNova, 12 månader Uppsala universitet). Anställningen erbjuds inom projektet EU Marie-Skłodowska-Curie Innovative Training Networks “The European Landscape Learning Initiative: Past and Future Environments and Energy Regimes shaping Policy Tools – TerraNova”.

Arbetsbeskrivning
Doktorandtjänsten är en del av European Training Network TerraNova (H2020 ITN) inom vilket 15 doktorander kommer att samarbeta för att öka den historiska förståelsen av Europas landskap och markanvändningssystem. Denna doktorandtjänst syftar till att skapa detaljerade arkeologiska rekonstruktioner av historiska bosättningsmönster och markanvändningssystem i Rumänien, med särskild inriktning på fluviala system. Som doktorand kommer du att undersöka, analysera och modellera fluviala landskap som systemiska länkar mellan höglandsområden och låglandsområden och rekonstruera långsiktig påverkan av markanvändning i förhållande till varierande ekologiska förhållanden över Holocen och in i Anthropocen. Syftet är att identifiera de viktigaste regionala förändringsprocesserna i interaktionen mellan människor och miljö i det sydosteuropeiska fluviallandskapet och utifrån denna analys leverera en syntes till projektet.

Handledare för denna doktorandtjänst är Dr. Karl-Johan Lindholm (institutionen för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet), Dr. George Bodi Howard (Institute of Archaeology, Iasi, Romania) och Dr. Orieta Hulea (WWF). Tre utstationeringar kommer att äga rum inom tjänsten: till WWF i Donaus delta, till ARFI, Iasi, Rumänien samt till University of Plymouth.

Uppgifter

  • Sammanställa och analysera litteratur, genomföra regional analyser och agentbaserad modellering
  • publicera vetenskapliga artiklar och leverera syntes
  • interagera och samarbeta med andra doktorander i projektet
  • tolka och rekonstruera vetenskapliga analyser vad gäller landskapshistorier och (skiften i) energiregimer

Kvalifikationskrav

  • Sökande skall inneha MA / MSc (eller motsvarande examen) inom arkeologi, geografi eller relaterade områden
  • tidigare erfarenhet av att arbeta med geografiska informationssystem
  • Tvärvetenskapliga färdigheter och starkt intresse för miljöfrågor, markanvändningshistoria och historisk ekologi
  • förutom engelska, en akademisk läsförmåga av Rumänska
  • Arbeta eller studera utanför Sverige är en viktig del av behörighetskraven för Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA)
  • Var noga med att du uppfyller behörighetskriterierna för Marie Sklodowska-Curie ITN, dvs du måste vara en ’Early-stage Researcher’ (ESR): http://change-itn.eu/vacancies/ eligibility-criteria/ - och bekräfta detta som en punkt i ditt CV.

Vad erbjuder vi?

  • Ett utmanande arbete inom en socialt involverad organisation. Ersättning enligt villkoren för Marie Sklodowska Curie Actions (MSCA).
  • Vara en del av ett team som består av ledande forskare inom akademi och företagande (vetenskap, landskapsförvaltning, modellering och bildteknik).
  • Ett prestigefyllt EU-stipendium.
  • Möjligheten att bidra till och utveckla egen multi-, inter- och tvärvetenskaplig forskning.
  • Ett excellent studieprogram som omfattar förståelse av interaktionen mellan människor och miljö, landskapshistoria, rekonstruktion och projektledning, energiregimer och fysisk planering.
  • Ett professionellt nätverk som omfattar akademi, företagsorganisationer och icke-statliga organisationer.
  • Praktikplatser och besök inom flera olika ämnesområden inom företagande och akademi.
  • För mer information om TerraNova: www.terranovaproject.eu

Uppsala universitet

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 42.000 studenter, 7.000 anställda och en omsättning på 6,7 miljarder kronor. Institutionen för arkeologi och antik historia omfattar 80 anställda och ca 25 doktorander som bedriver undervisning och forskning inom arkeologi, klassisk arkeologi, global arkeologi och egyptologi. Dessa organiseras i fem forskningskluster: Kulturarvsklustret, Kultklustret, Materiell kultur, Urbanitet och Global historisk ekologi.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Läs mer om Uppsala universitet: https://www.uu.se/en/

Lön och villkor
Lönen för Marie-Skłodowska-Curie Innovative Training Networks Fellowship (MSC-ITN) följer de bestämmelser som fastställts av Europeiska kommissionen som beskrivs i Marie Curie Grant-avtalet och Horizon 2020-Marie-Skłodowska-Curie- Arbetsprogram: http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/wp/2018-2020/main/h2020-wp1820-msca_en.pdf

Lön månad 37-48: Enligt Uppsala universitets överenskommelse för doktorander och lärarassistenter. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Förutom forskning och studenthandledning kan tjänsten innehålla ytterligare tjänstgöring vid institutionen, t.ex. undervisning, upp till högst 20% av tiden.

Ansökan
Är du intresserad av denna tjänst? Vänligen skicka in din ansökan med bifogat curriculum vitae och följebrev  med referens UFV-PA 2019/170 över https://uu.mynetworkglobal.com/se/what:job/jobID:247468/ före 15 april 2019.

Kontrollera att du uppfyller villkoren i "Eligibility-criteria" för att kvalificera dig för ansökan. Var god att ange att du uppfyller ovanstående behörighetskrav som en bilaga till ditt CV.

Viktiga datum
Ansökan senast den: 15 april 2019
Utvärdering, intervjuer och urvalsprocess: 16 april 2019—20 juni 2019*
Framgångsrika kandidater informerade: 21 juni 2019
ESR är anställda och redo att börja: 1 oktober 2019
*En resa till Vrije Universiteit Amsterdam kan ingå i urvalsprocessen.

För mer information om tjänsten kontakta: Docent Karl-Johan Lindholm, Telefon: +46 18 471 2081, E-post: karl-johan.lindholm@arkeologi.uu.se, Web: www.arkeologi.uu.se För mer information om Institutionen för arkeologi och antik historia kontakta: Prefekt Susanne Carlsson, Telefon: +46 18 471 2086, E-post: prefekt@arkeologi.uu.se

Överväger du att flytta till Sverige för att jobba på Uppsala universitet? I så fall hittar du mycket information om att arbeta och bo i Sverige på www.uu.se/joinus. Du är också välkommen att kontakta International Faculty and Staff Services på ifss@uadm.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 april 2019, UFV-PA 2019/170.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/170
Kontakt
  • Sofi Pahlin, HR, 0184711552
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-02-26
Sista ansökningsdag 2019-04-15

Tillbaka till lediga jobb