Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 6G kommunikation och trådlösa sensornät men även forskning och utbildning inom Life Science, hälsoteknik, smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 160 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsolösningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen Elektricitetslära, vid institutionen för Elektroteknik.  

Forskningsprojekt
Doktorandprojektet avser att utveckla metoder och genomföra analyser för att utveckla en robust norm för driftsäkerhet i elnät (transmissionssystemet). Projektet syftar till att identifiera och beskriva viktiga avvägningar mellan tekniska och samhällsekonomiska aspekter för att fastställa en effektiv och robust norm. Genom att utvärdera händelsers påverkan på driftsäkerheten, både nationellt och regionalt, ämnar projektet även att föreslå motiverade åtgärder utifrån samhällsekonomiska kriterier.

Energibranschen är i förändring, och du har här en chans att vara med och forma den. Du kommer att vara en del i både nationell och internationell samverkan som tillsammans strävar efter att skapa en bättre framtid för kommande generationer.

Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete som utformas av doktoranden och forskargruppen tillsammans. Doktoranden kommer att handledas av minst två handledare. Institutionen för elektroteknik erbjuder även lönetillägg vid anställning som doktorand vid institutionen.

Arbetsuppgifter

  • Huvuduppgiften för dig som doktorand är att ägna dig åt din forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. Kursdelen utgör 60 hp och majoriteten av kurserna är valbara och kan spridas ut under hela doktorandtiden.
  • Bedriva forskning inom driftsäkerhet i elsystem och utveckla en norm för hur driftsäkerheten
  • I projektet ingår teoretiskt arbete i kombination med modellutveckling samt simuleringar för att validera forskningsresultat utifrån både tekniska och samhällsekonomiska analyser.
  • Kommunicera forskningsresultat genom vetenskapliga artiklar och presentationer på internationella konferenser.
  • I arbetsuppgifterna kommer det även ingå att medverka i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Anställningen som doktorand motsvarar fyra års heltidsstudier med möjlighet till förlängning vid särskilda skäl. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Kvalifikationskrav

  • Civilingenjörsexamen, eller motsvarande, inom energisystem, elektroteknik, system i teknik och samhälle, teknisk fysik eller liknande. Alternativt motsvarande kompetens som av arbetsgivaren bedöms som likvärdig.
  • Säkerhetsprövning ska kunna genomföras för att kunna samarbeta med säkerhetsklassade svenska myndigheter.
  • Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift.
  • Vi värdesätter dina personliga egenskaper såsom god samarbets- och kommunikationsförmåga.
  • Du behöver vara målmedveten, strukturerad och analytisk samt ha ett öga för problemlösning och tycka om att jobba mot mål. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Meriterande

  • Kunskap inom områdena elnätsanalys, förnybar elproduktion och reglerteknik.
  • Kunskap inom området modellering av elnät och produktion med frekvens- och spänningsreglering.
  • Färdigheter i Matlab/Simulink eller motsvarande.

Ansökningsförfarande
Ansök via länken nedan. Ansökan ska innehålla ett brev där du kort beskriver dig själv och dina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som du önskar åberopa. Vi vill att du lämnar uppgifter om referenspersoner.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala 

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Robert Eriksson robert.eriksson@uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 21 maj 2025, UFV-PA 2025/1459.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/1459
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-05-09
Sista ansökningsdag 2025-05-21
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb