Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Vill du arbeta med mikrobiologi, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som Doktorand på Uppsala universitet.

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är indelad i sju forskningsprogram som alla fokuserar på olika områden inom cell- och molekylärbiologi: beräkningsbiologi och bioinformatik, mikrobiologi och immunologi, molekylärbiologi, molekylär biofysik, molekylär evolution, molekylär systembiologi och strukturbiologi. Den vetenskapliga grunden till vad vi gör ligger i biologi, men vår forskning överlappar med andra områden såsom medicin, datavetenskap, matematik, kemi, ingenjörsvetenskaper och fysik. Institutionen har över 200 anställda med runt 50 doktorander. Läs gärna mer om verksamhetens arbete på https://icm.uu.se

Tjänsten kommer att vara placerad i Jon Jerlström Hultqvists forskargrupp på programmet för mikrobiologi och immunologi, var vänlig se https://www.uu.se/institution/cell-och-molekylarbiologi/forskning/mikrobiologi-och-immunologi/jerlstrom-hultqvist-labb

Övergripande beskrivning
Samarbeten med icke-besläktade celler via symbios är vanliga i naturen. I de flesta symbioser utväxlas näringsämnen mellan celler i en process känd som syntrofi. Forskare har känt till syntrofi och symbioser och studerat dem i över hundra år. Trots att symbioser har studerats under så lång tid har de flesta ej karaktäriserats närmare, oftast för att partnerskapen är sköra eller för att organismerna inte kan växas i laboratoriet. En stor kategori av sådana outforskade symbioser förekommer i syrefattiga miljöer; exempelvis i sediment och i djurs magar där protisterna påverkar ekosystemen direkt genom att äta stora mängder med prokaryoter. Dessa miljöer har stor betydelse för kretsloppen av många ämnen i naturen samt för människan.

Detta doktorandprojekt syftar att undersöka hur symbios i syrefattiga miljöer fungerar på detaljnivå. Föremålet för studien är en amöba, Anaeramoeba, som nyligen isolerats från syrefattiga havssediment. Anaeramoeba har en symbiotisk partner, en sulfatreducerande bakterie, som lever tätt intill amöbans hydrogenosom (= en nedbantad variant av mitokondrien). Bakterien förhindrar därmed att amöban förgiftas av höga nivåer av sin egenproducerade vätgas. Bakterierna har genom tunna kanaler tillgång till cellens utsida så de kan ta upp sulfat från havsvattnet. Hur den täta och intrikata kontakten mellan Anaerameoba och bakterien uppstått och bibehållits över tid är ännu helt okänt. Metoder som kommer användas inom projektet innefattar proteomik, RNA sekvensering, fluorescensmikroskopi, transfektion samt andra molekylär-, bioinformatik- och mikrobiologiska metoder.

Arbetsuppgifter
Doktoranden ska främst ägna sig åt sin egen forskarutbildning, övrig tjänstgöring vid institutionen kan förkomma så som undervisning och administrativt arbete, dock högst upp till 20% av tjänsten.  Mer information om utbildning på forskarnivå, behörighetskrav och antagnings bestämmelser finns på fakultetens hemsida, http://www.teknat.uu.se/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå inom infektionsbiologi, mikrobiologi, molekylär- och cellbiologi, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Den sökande ska ha god förmåga att arbeta självständigt såväl som i grupp. En förutsättning är goda skriftliga och muntliga kunskaper i engelska, då arbetet sker i en internationell miljö. Goda muntliga och skriftliga kommunikationsfärdigheter är nödvändiga. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. 

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Ansökan
Ansökan bör vara skriven på engelska och innehålla:

  • Personligt brev där du beskriver dig själv, ditt forskningsintresse, dina erfarenheter samt varför du är intresserad av att doktorera (max 2 sidor).
  • CV innehållande utbildning och andra meriter samt beskrivning av relevanta kunskaper utifrån kvalifikationerna. Lista på skrifter eller publikationer.
  • Vidimerade kopior på examensbevis samt kopia av relevant examensarbete eller publikation.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Jon Jerlström Hultqvist, jon.jerlstrom.hultqvist@icm.uu.se 

Välkommen med din ansökan senast den 6 december 2024, UFV-PA 2024/3723.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3723
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-10-29
Sista ansökningsdag 2024-12-06
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb