Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.uu.se/medarbetare/institution/immunologi-genetik-och-patologi

SciLifeLab (www.scilifelab.se) är ett nav inom biovetenskaplig forskning i Sverige och ett forskningssamarbete mellan KTH, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet, med ytterligare verksamhet på många stora lärosäten i landet. Samtliga verksamma inom SciLifeLab är anställda vid något av de samverkande lärosätena. SciLifeLab har från 2013 ett uppdrag från regeringen att verka som nationell infrastruktur för att tillgängliggöra spjutspetsteknologier och -expertis inom molekylära livsvetenskaper till forskare i Sverige samt utgöra ett internationellt ledande centrum för forskning inom områden som hälsa och miljö. SciLifeLab är också värd för miljardsatsningen Data-Driven Life Science (DDLS) med elva partnerorganisationer.
Den anställde kommer att arbeta vid SciLifeLab Data Centre, som ansvarar för IT-frågor och forskningsdatahantering för SciLifeLabs teknologiplattformar och andra SciLifeLab-organiserade program och aktiviteter, bl.a. det nya nationella forskningsprogrammet för datadriven livsvetenskap (DDLS). Vi har ett nationellt uppdrag och driver tjänster för livsvetenskapliga data och e-infrastruktur, men även frågor om FAIR, öppen vetenskap och datadriven forskning, i stark samverkan med nationella och internationella aktörer. Hos oss har du möjlighet att aktivt påverka hur IT integreras i framtidens hälso- och miljöforskning, och arbeta för öppenhet, reproducerbarhet och största möjliga vetenskapliga genomslag för de stora mängder forskningsdata som genereras i fältet. Du kommer att arbeta med forskare, dataingenjörer, data stewards, och systemutvecklare i ett snabbt växande, dynamiskt och progressivt team med en ledande roll i landet. 

Arbetsuppgifter:
SciLifeLab Data Centre söker en motiverad och kunnig projektkoordinator för Öppen Källkod och AI. I din roll kommer du att arbeta med initiativ för Öppen Vetenskap på organisations-, nationell och internationell nivå, samordna, hantera och engagera dem samtidigt som du främjar SciLifeLabs mål för datadriven livsvetenskap. Du förväntas interagera med dessa initiativ och även erbjuda utbildning och träning, utveckla vägledning och erbjuda support. Du kommer att övervaka och utforska AI-baserade metoder och verktyg för öppen källkod för att stödja hur SciLifeLab och svenska forskare kan utnyttja dessa. Arbetet kommer även att inkludera att leda och koordinera särskilda projekt och aktiviteter i team, till exempel de som rör öppen källkod i kombination med öppen vetenskap och FAIR-insatser. Du kommer att rapportera till verksamhetsansvarig för Öppen Vetenskap vid SciLifeLab Data Centre, men också interagera med andra enheter och annan personal i din roll. Du förväntas dela gruppens vision om att utveckla unika och högkvalitativa forskningsdatatjänster och stöd för svensk livsvetenskap, drivna av vetenskapliga behov, med en styrka inom IT och servicemanagement, och med öppen vetenskap och FAIR i centrum.

Kvalifikationskrav:
Ansökande ska ha relevant utbildning, certifikat eller arbetslivserfarenheter som kan styrka expertis för rollen. Utöver detta krävs:
- Dokumenterad erfarenhet att leda och koordinera projekt, inklusive planering, organisation och implementation.
- Dokumenterad erfarenhet av koordinering och kommunikation för öppen källkod
- Vana att dokumentera pågående arbete
- Dokumenterad erfarenhet av kommunikation och träning gentemot mjukvaruinitiativ
- Uppdaterad kunskap om AI-landskapet och vana av AI-baserade verktyg och metoder 
- Dokumenterad erfarenhet av support för data- och mjukvaruhantering
- Bakgrund gällande FAIR-principerna och verktyg för bedömning av dessa
- Dokumenterad erfarenhet av bioinformatik eller life science-forskning  
- Flytande engelska
Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Önskvärt/meriterande i övrigt:
- Kunskap eller intresse för öppen livsvetenskapsforskning och FAIR infrastruktur.
- Förmåga att arbeta både individuellt och i samarbete med kollegor i olika fält.
- Driftighet, initiativförmåga och ett intresse av att stödja svensk forskning inom datadriven, FAIR och öppen livsvetenskap.
- Bakgrund i att leda samarbeten och att stödja kommunikation och utbildning.
- Erfarenhet av FAIR metadata, semantiska teknologier, och verktyg och system för interoperabilitet.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Johan Rung, johan.rung@scilifelab.uu.se, 
Christopher Erdmann, christopher.erdmann@scilifelab.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 14 juni 2024, UFV-PA 2024/1818.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1818
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-24
Sista ansökningsdag 2024-06-14

Tillbaka till lediga jobb