Uppsala universitet, Institutionen för freds- och konfliktforskning

Vill du arbeta med kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som Kommunikatör på Uppsala universitet.

Institutionen för freds- och konfliktforskning grundades 1971 med syftet att bedriva forskning och erbjuda utbildning inom området fred- och konfliktstudier. Institutionen är idag en ung, dynamisk och internationell arbetsplats med ca 90 medarbetare och ca 1000 studenter från hela världen. Kurser erbjuds inom kandidat- och masterprogram samt att vi har ett doktorandprogram. Mer om institutionens verksamhet finns på Institutionen för freds- och konfliktforskning - Uppsala universitet (uu.se).

Till institutionen söker vi nu efter en kommunikatör för en tillsvidareanställning på heltid med start i augusti 2024, eller enligt överenskommelse. 

Arbetsuppgifter
Vid vår institution arbetar du ensam som kommunikatör, men du tillhör vår härliga grupp av administratörer som arbetar inom bland annat ekonomi, HR och utbildnings- och forskningsadministration. Du är även del av Uppsala universitetets nätverk för kommunikatörer samt nätverket för kommunikatörer inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.

Du är ansvarig för institutionens informations- och kommunikationsverksamhet, vilket till exempel innebär att skapa engagerande och inspirerande innehåll för olika målgrupper och kanaler, producera text, ljud och bild, samt hantera såväl webb som sociala medier.

En av huvuduppgifterna kommer att vara att förvandla våra forskningsresultat till tydlig och effektiv infografik, kortformatsvideo och podcasts och sedan genom existerande webbpubliceringsverktyg, sociala medier och nätverk, förmedla detta till våra olika målgrupper. Du arbetar nära institutionens forskare, lärare, administrativa personal och skriver såväl egna texter som att bearbeta andras texter för publicering på engelska och svenska.

Du kommer att ansvara för institutionens hemsida (både den externa webben och det interna intranätet), vilket innebär publicering och redigering av information som riktar sig till studenter (både nuvarande och presumtiva), anställda inom Uppsala universitet, anställda vid institutionen samt även till andra intressenter, såsom potentiella användare för institutionens forskning och utbildning. Din roll innebär även att du arbetar med att förbättra våra externa- och internwebbars funktionalitet och användningsbarhet, i samarbete med systemutvecklaren och/eller centrala funktioner inom Uppsala universitet.

Du kommer att ha en kontinuerlig kontakt med institutionens ledning och i samarbete med den, utveckla en informations- och kommunikationsstrategi samt främja institutionens profil utåt. Du är också med i institutionens alumni nätverk, för planerandet av aktiviteter och utskick.

Rollen innebär även att du deltar i planerandet och genomförandet av institutionens externa möten, såsom workshops, disputationer och liknande samt att du är ansvarig för utformningen av institutionens publika ytor samt för framtagandet av våra profilprodukter. Övriga arbetsuppgifter vid institution kan tillkomma.

Kvalifikationskrav

 • Universitets- eller högskoleexamen inom kommunikationsområdet, eller annan utbildning/erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Då du kommer att arbeta vid en svensk myndighet, men arbetsspråket på institutionen är engelska, krävs det att du har mycket goda dokumenterade och stilistiska färdigheter i både svenska och engelska
 • Flerårig erfarenhet av kommunikatörsyrket och/eller marknadsföring
 • Erfarenhet av att ha producerat rörligt material samt innehåll för sociala medier
 • God förståelse för institutionens kärnverksamhet (undervisning och forskning), samt interaktionen med det omgivande samhället.

Önskvärt/meriterande i övrigt

 • Minst två års yrkeserfarenhet av självständigt och omdömesgillt kommunikationsarbete, till interna och externa målgrupper
 • Goda kunskaper i redigerings- och webbpubliceringsverktyg, som ex. sitevision och episerver, samt erfarenhet av att förvalta webbplatser
 • Erfarenhet av att popularisera vetenskap
 • Erfarenhet av att ha arbetat i Adobe programmen (ex. InDesign och Photoshop)
 • Erfarenhet av att ha arbetat med infografik Kunskap om statistiska metoder
 • Erfarenhet av egen forskning/eller att ha deltagit i andras forskningsprojekt.

För att trivas i rollen

 • Behöver du ha en fallenhet och ett intresse för att sprida forskningsrön till en bredare publik samt att synliggöra institutionen och dess utbildningsutbud
 • Bör du ha lätt att ta till dig komplex information och formulera och paketera budskap väl
 • Är du en duktig skribent både på svenska och engelska
 • Är du ansvarstagande och både kan och tycker om att arbeta självständigt
 • Är du flexibel och välstrukturerad samt har god samarbetsförmåga
 • Är du utåtriktad och kommunikativ samt har ett positivt förhållningssätt
 • Är du nyfiken och kreativ och kan se lösningar där andra ser problem (dock har du respekt och förståelse för universitetets grafiska riktlinjer). 

Arbetet innebär många personliga kontakter och stor vikt kommer därmed att läggas vid personliga egenskaper.

Ansökan
Din ansökan ska innehålla följande;

 • 1 CV
 • 1 personligt brev (max 1 sida)
 • 1-3 stycken för rollen relevanta exempel på skrivet material som du producerat under tidigare anställning/ar
 • 1-3 stycken för rollen relevanta exempel på rörligt material och ljud, som du producerat under tidigare anställning/ar.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (vid Uppsala universitet tillämpas provanställning). Omfattningen är 100 %. Tillträde 13 augusti, eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: personalsamordnare Helena Millroth, helena.millroth@pcr.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 5 juni 2024, UFV-PA 2024/1627.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-13
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1627
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-13
Sista ansökningsdag 2024-06-05

Tillbaka till lediga jobb