Uppsala universitet, Institutionen för freds- och konfliktforskning

Institutionen för freds- och konfliktforskning grundades 1971 med syftet att bedriva forskning och erbjuda utbildning inom området fred- och konfliktstudier. Institutionen är idag en ung, dynamisk och internationell arbetsplats med ca 90 medarbetare och ca 1000 studenter från hela världen. Kurser erbjuds inom kandidat- och masterprogram samt att vi har ett doktorandprogram. Mer om institutionens verksamhet finns på www.pcr.uu.se.

Uppsala Conflict Data Program (UCDP) vid Uppsala universitet är världens främsta leverantör av data på organiserat våld, och programmet är en unik källa för information om konflikter världen över. Programmet har funnits på institutionen för freds- och konfliktforskning sedan 1980-talet.

Institutionen för freds- och konfliktforskning och UCDP söker nu en forskningsingenjör på heltid.

Arbetsuppgifter:
En första kärnuppgift för dig som forskningsingenjör i UCDP är att vara en länk mellan UCDP, AI-forskare och datorlingvister i utvecklingen av automatiserade kodnings applikationer för konfliktdata. Det inkluderar att träna AI-forskare på UCDPs system, kodningsprocedurer och konceptuella ramverk, såväl som att skriva kod, förbereda och formatera datamängder, arbeta med annotering av data, och så vidare. Under de närmaste åren sker detta huvudsakligen i samarbete med the Peace Science Infrastructure vid Universitetet i Oslo. Detta samarbete inkluderar bland annat att skapa standardiserade aktörslistor och program för att uppdatera dessa, att utveckla verktyg skapa och underhålla ett sökbart korpus av öppna källor, samt att bistå i utvecklingen av en ’back-end’ databas för att spåra exakta element (meningar) i det källmaterial (text) som utgör källan till en given kodning.

Den andra huvuduppgiften är att utveckla program/kod för att skapa och bearbeta UCDPs produkter (huvudsakligen datamängder och text). Detta inkluderar att samarbeta med programmerare och dataadministratörer från externa databaser i vilka UCDPs data ingår. Det kan även innebära utveckling av applikationer med hjälp av existerande NLP modeller (t.ex. LLM), för att effektivisera eller på annat sätt förbättra UCDPs produkter och arbetsprocesser.

Slutligen, är insamling och kodning av data om organiserat väpnat våld från öppna källor en central del av denna tjänst, tillsammans med författande av facktext på engelska. Datainsamlingen följer UCDPs bestämda kodningsregler och konceptualiseringar, och genomförs i en mindre grupp, där en hög nivå av självständig analytisk förmåga förutsätts. Deltagande i, och en djup förståelse för UCDPs datainsamlingsarbete, är en förutsättning för att fungera som en länk mellan UCDP och AI forskare, samt för att utveckla anpassad kod/applikationer, och för att identifiera möjligheter för att effektivisera UCDPs arbete.

Eventuella övriga uppgifter kan tillkomma utifrån programmets behov.

Kvalifikationskrav:

 • Masterexamen i freds- och konfliktstudier, internationella relationer eller annat angränsande område
 • God kännedom om politiskt våld och om teorier om fred och konflikt
 • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med konfliktdata (kodning/datahantering)
 • God förståelse för nyhetsrapportering i såväl massmedia som sociala media och på andra ställen, inklusive dokumenterad erfarenhet av att arbeta med källkritik
 • Dokumenterad erfarenhet av / kunskap om programmering och programspråk, särskilt Python och vanligt förekommande web script (HTML, Javascript, CSS)
 • Dokumenterad erfarenhet av / kunskap om “backend-solutions,” inklusive i SQL databaser och anpassade API:er (t.ex. FastAPI, OpenAPI)
 • Dokumenterad erfarenhet av / kunskap om arbete med Linux system, servrar, öppen källkod, och kodförråd/repositorium
 • Dokumenterad erfarenhet av / kunskaper om data visualisering (i Python/R och i program så som Tableau, Power BI mfl.)
 • Utmärkta kunskaper i engelska (skrift och tal)
 • Förmåga att arbeta tvärdisciplinärt i samarbete med andra
 • God analytisk förmåga
 • God förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra
 • Förmåga att snabbt tillägna sig och tillämpa nya tekniska lösningar.

Önskvärt/meriterande i övrigt

 • Erfarenhet av forskningskommunikation och relevant mjukvara (Adobe Photoshop, InDesign m.fl.).

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan: Ansökan ska innehålla ett kort personligt brev (max. 1 A4), CV, samt kopior på examensintyg och betyg.

Om anställningen:
Anställningen är: tillsvidare. Omfattningen är: 100%. Tillträde: 1 november 2023, eller enligt överenskommelse. Placering: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Magnus Öberg, magnus.oberg@pcr.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 9 oktober 2023, UFV-PA 2023/3461.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-11-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/3461
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-09-22
Sista ansökningsdag 2023-10-09

Tillbaka till lediga jobb