Uppsala universitet, Institutionen för freds- och konfliktforskning

Institutionen för freds- och konfliktforskning grundades 1971 med syftet att bedriva forskning och erbjuda utbildning inom området fred- och konfliktstudier. Institutionen är idag en ung, dynamisk och internationell arbetsplats med ca 90 medarbetare och ca 1000 studenter från hela världen. Kurser erbjuds inom kandidat- och masterprogram och vi har ett doktorandprogram. Mer om institutionens verksamhet finns på www.pcr.uu.se.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet. 

Institutionen och projektet Societies at risk: The Impact of armed conflict on human development, söker nu 1-2 forskningsassistenter. Projektet startade i januari 2022 med finansiering av Riksbankens Jubileumsfond och löper fram till slutet av 2027. Detta tvärvetenskapliga program som leds av professor Håvard Hegre samlar forskare från ekonomi, epidemiologi, statsvetenskap och konfliktforskning för att studera effekterna av väpnad konflikt på ett mer detaljerat och integrerat sätt än tidigare. Programmet utgår från ett riskanalysperspektiv och betraktar de förväntade effekterna som en funktion av risk, exponering och sårbarhet. Det kommer att beakta effekter på både makro- och mikronivå på ekonomi, hälsa, vattensäkerhet, politiska institutioner, mänskliga rättigheter, migration, och jämställdhet. Risk kommer att modelleras i ett ’early-warning’ system som en expandering av det väletablerade ViEWS-systemet (pcr.uu.se/research/views), för att kunna varsko observatörer om särskilt skadliga effekter av politiskt våld. Exponering för våldshändelser kommer att modelleras genom att redogöra för hur effekter därutav sprids över stora avstånd och över tid. Sårbarhet kommer modelleras genom att identifiera omständigheter som gör lokala populationer och institutioner särskilt känsliga för våldets verkningar, samt även hur våldet gör dem sårbara för andra shocker såsom naturkatastrofer och klimatförändringar. Under hela programmet kommer vi att analysera hur olika effekter och sårbarheter samspelar och förstärker varandra, och formulera policyrekommendationer för aktörer som ämnar minska väpnade konflikters skadeverkningar.

Förväntade arbetsuppgifter

  • Avancerad datainsamling, databehandling och dataanalys
  • Hantering, analys och databearbetning av kvantitativ data i projektets infrastruktur
  • Framställning av visualiseringar (t.ex. kartor, plotter, tabeller)
  • Assistans vid workshops och diverse skrivuppgifter
  • Forskningsassistenten kommer att rapportera till projektledaren och arbeta nära andra forskningsassistenter och forskare inom projektet Societies at risk
  • Du förväntas också samarbeta med forskningsinfrastrukturen för ’Democracy, Environment, Migration, Social policy, Conflict, and Representation’ - DEMSCORE-projektet (www.demscore.se)
  • Uppsökande verksamhet i form av rapporter, informationssessioner och kontakter med partners inom FN och andra IGO.

Kvalifikationskrav 

  • Magisterexamen i freds- och konfliktstudier eller i statsvetenskap
  • Kunskap om och erfarenhet av att ha arbetat med programvarorna python, R, QGIS
  • Mycket bra engelska (läsa och skriva)
  • God kommunikationsförmåga
  • Mycket god samarbetsförmåga samt förmåga att arbeta självständigt
  • Goda kunskaper om vetenskapliga metoder och statistik
  • Förmåga att självständigt analysera data och att utveckla vetenskapliga texter på vetenskaplig grund.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Uppmärksamhet på detaljer och noggrannhet, analytiska och problemlösande färdigheter och goda interpersonella förmågor, är av stor betydelse. Erfarenhet av webb-presentationer och CMS är också meriterande. Erfarenhet av att arbeta med satellitdata på geografisk nivå och kunskap om programvara för rumslig analys (t.ex. QGIS), är mycket positivt utvärderad. Vikt kommer även att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan ska innehålla ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av tjänsten (max 1 sida) och ett CV.

Om anställningen 
Anställningen är; tillsvidare. Omfattningen är; heltid/100%. Tillträde; 1 september, eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Håvard Hegre, havard.hegre@pcr.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 22 juni 2023. Märk den med referensnummer UFV-PA 2023/2264 .

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2264
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-06-02
Sista ansökningsdag 2023-06-22

Tillbaka till lediga jobb